In vergelijking met alle vorige autoroutes welke voorheen reeds op mijn site gepost werden, is dit zeker geen route die je op één dag rijden kan, maar wordt het meerdere dagen genieten van het goudgele gerstenat. Zeven verschillende brouwerijen stellen hun deur wagenwijd open en laten je genieten van hun eigen brouwsel dat ondertussen heel Europa verovert heeft. Kortom dit wordt een onvergetelijke reis voor eenieder die graag een lekker biertje drinkt, maar denk eraan om toch maar een Bob mee te nemen, zodat je ten volle kan genieten en nadien ook weer veilig thuiskomt.

DSC_0398Deze culinaire reis start nabij Sint-Truiden in het charmante dorpje Wilderen waar brouwerij Wilderen meteen opvalt temidden het mooie Haspengouwse fruitlandschap. Hier ontdek je de zelfgemaakte bieren zoals de Wilderen Goud, Wilderen Kriek en Tripel Kanunnik. Op zaterdagen, zon- en feestdagen kan je tijdens de rondleidingen, welke om 15.00 uur starten, alles te weten komen over de brouwersgeheimen en de magie van het distilleren. Logeren kan je in hotel Stayen: www.hotelstayen.com; lekker eten kan in restaurant De Weijers in Hoeselt: www.deweijershoven.be.

Op een tiental kilometer verwijdert van Malmédy vinden we Bellevaux, een charmant dorpje in het hart van de Ardennen. In de brouwerij van Bellevaux worden vier bieren gebrouwen, welke allemaal beginnen met een B: Brune, Blonde, Blanche en Black.Elke zaterdag en zondag is het proeflokaal geopend vanaf 11.00 uur tot 18.00 uur. Van hier uit kan je verschillende wandelingen maken in de streek, wandelingen die de naam dragen van de verschillende bieren. Vlakbij de kathedraal van Malmédy vind je restaurant A Vî Mâm Dî: www.avimamdi.be en logeren kan in Ferme Refat, een 18de eeuwse hoeve: www.ferme-refat.be.

Eveneens in de provincie Luik vind je brouwerij Grain d’Orge, gelegen in het landelijke Hombourg, dat prat gaat op een aantal speciale huisbieren zoals Brice, een blond speciaalbier en Joup, een gekruid bruin bier met karakter. Daarnaast produceren ze ook nog de Canaille en Grelotte en sinds kort ook nog de Aubel Double en de Aubel Triple. Logeren in Hombourg kan je in Aux deux coins ronds: http://www.auxdeuxcoinsronds.com zin in een lekkere maaltijd krijg je geserveerd in Pub Grain d’Orge: www.grain-dorge.com.

Volgende stopplaats op deze bijzondere reis is de oudste brouwerij van Nederland, Brand Bierbrouwerij, gelegen in het Zuid-Limburgse Wijlre . Hier kan je het museum bezoeken en deelnemen aan een rondleiding door de brouwerij, terwijl je de nodige uitleg krijgt. De rondleiding eindigt na een bezoek aan de bottelarij en eindigt in het befaamde ’t Kelderke, waar je de bijzondere bieren van Brand kan proeven. Lekker smullen kan je in kasteel Wittem: www.kasteelwittem.nl en heerlijk wegdromen kan op een kamer van de vakwerkhoeve Hotel Hoeve De Plei: www.hoevedeplei.nl.

P1030655 2 2Nummer vijf op het lijstje is de Abdij Rolduc in Kerkrade, waar je lekker bier kan proeven op de binnenplaats van de abdij; om dan nadien gezellig na te genieten op je kamer van Abdijhotel Rolduc: www.rolduc.com. Lekker smullen vooraf kan in Kasteel Ter Worm in Heerlen: www.terworm.nl. Dit is trouwens de ideale uitvalsbasis om Maastricht en Valkenburg te ontdekken.

Voorlaatste stopplaats op ons lijstje brengt je naar Belgisch Limburg, waar je in Achel de Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis vindt. Meteen zal bij elke kenner een belletje rinkelen en vertel je aan je reisgenoten dat hier één van de zes officiële trappistenbieren wordt gebrouwen. Spijtig genoeg kan je hier de brouwerij niet bezoeken, maar vanuit de herberg heb je een prachtig zicht op de brouwketels. In Hamont-Achel kan je lekker eten in restaurant Koeckhofs: www.koeckhofs.com; logeren kan je in Hotel Lommel Broek: www.lommelbroek.be.

We eindigen deze bierroute in de Abdij van Herkenrode bij Hasselt. Hier kan je de geschiedenis van de abdij ontdekken in het belevingscentrum of gewoon wat relaxen op het terras van het fietscafé, terwijl je geniet van een Herkenrode Tripel of Herkenrode Bruin, een bier dat door de Federatie van Belgische brouwers uitgeroepen werd tot tweede erkende abdijbier van Limburg. Genieten van een heerlijke maaltijd kan in Het Borrelhuis in Hasselt: www.borrelhuis.be en eens lekker wegdromen na een heerlijke dag genieten kan in Hotel The Oak in Zutendaal: www.hotel-the-oak.be.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright Ryckaert Gino.