Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit gehoord had van Z+ wandelingen, dus heb ik het opgezocht op het internet, en zo ben ik dan te weten gekomen dat Z+ staat voor ‘zitten met een plus’. Dat wil dus zeggen dat er onderweg bijzondere zitobjecten geplaatst zijn, welke ontworpen werden door lokale makers. Langsheen de route die we afgestapt hebben, waren er in totaal 5 locaties voorzien.

Deze wandelroute bestaat uit 2 lussen, één van 7,5 kilometer en één van 4,5 kilometer. Maar ze kunnen evengoed gecombineerd worden tot een wandeling van 12 kilometer. Verschillende afstanden dat betekent dus ook verschillende startplaatsen; en hierbij heb je de keuze tussen Kerkem, Visvijvers Nukerke of Louise-Marie. Wandelen doe je in een ongelofelijk mooi landschap langsheen trage wegen, tussen de velden en zalige plekjes, en ondertussen geniet je van magnifieke vergezichten.


Wandelen doorheen één van de mooiste streken van Vlaanderen


De unieke zitobjecten die je onderweg passeert, zijn ontworpen door Jan Detavernier; Marthe Vanthuyne; Karel Verhoeven; Floris Vincke & Thijs Urban, en geven een extra aan de stop onderweg. De knooppunten die je moet volgen zijn de knooppunten van het wandelnetwerk ‘Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen’. Deze kaart is voor de prijs van 6 euro te koop bij de dienst Toerisme Vlaamse Ardennen.

De wandeling van 7,5 kilometer vertrekt op het dorpsplein in Kerkem , en is samengesteld met deze opeenvolgende knooppunten: 47 – 72 – 83 – 84 – 44 – 43 – 42 – 41 – 47. Dit is dan ook de wandeling waarvoor wij gekozen hebben. De wandeling van 4,5 kilometer vertrekt bij de Visvijvers Nukerke, Terbeke 27, en is als volgt samengesteld: 56 – 45 – 46 – 56.

Indien je de wandeling van 12 kilometer wil doen, dan kan je onderweg de lussen met elkaar verbinden, door van knooppunt 44 naar 45 te stappen.
Wanneer je de wandeling start aan de kerk van Louise-Marie, dan heb je een extra aanlooproute van 800 meter richting knooppunt 46, waar je meteen kan aansluiten op de wandeling van 4,5 kilometer.

Enkele bezienswaardigheden onderweg van de door ons gewandelde route zijn:

  • de bijzondere zitobjecten
  • de prachtige vergezichten in het mooie landschap
  • de Bossenaarmolen in Etikhove

Zin om langer te genieten van deze mooie streek:

Bron: website dienst Toerisme Maarkedal.

Met dank aan de dienst Toerisme Maarkedal.
Met dank aan de dienst Toerisme Vlaamse Ardennen.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.