Hou je ervan een mooie winterwandeling te maken en ondertussen eens lekker uit te waaien aan zee, dan is deze wandeling de ideale manier om beide te combineren. In totaal kan er 10 kilometer gewandeld worden tussen Knokke-Heist en Knokke en ligt het vertrekpunt aan het Heldenplein.

Parkeergelegenheid is er meer dan voldoende in Heist en met een smsje te versturen naar 4411 hoef je zelfs geen briefje meer voor de voorruit te plaatsen. Code ‘Q’ moet je bij het verlaten van de parkeerplaats verzenden. Bijna onmiddellijk krijg je een bericht van je totale parkeerkosten. Echt handig!

De wandeling is samengesteld aan de hand van verschillende opeenvolgende knooppunten, welke op bordjes langsheen het wandeltraject zijn opgesteld; maar via deze link kan je ook een route en een beschrijving uitprinten.

karamelspelende-kinderen-in-het-willemsparkStarten doe je aan knooppunt 30 en via knooppunten 28, 26 en 23 wandel je langs de zeedijk tot aan de Lippenslaan. Hier kan je het shoppen combineren met een tussenstop in één van de vele tavernes. Wij stopten even bij Crème Karamel voor een lekkere verwenkoffie, vooraleer we onze tocht verder zetten.

Hier wordt elke dag opnieuw gewerkt met verse producten die verwerkt worden in een ontbijt, een belegd broodje naar keuze, een heerlijke kom soep, een kop koffie met een pannenkoek; een slaatje of één van de vele gebakjes. De ruimte is zeer gezellig ingericht en iedere klant wordt er met de glimlach bedient.

Ter hoogte van knooppunt 24 gaat het rechtsaf, richting Zegemeer, waar normaal gezien de ‘Wuivende krabben’ van Panamarenko te bezichtigen zijn; maar helaas waren de krabben weg. Misschien worden deze weggenomen tijdens de wintermaanden of misschien hebben ze een nieuwe verblijfplaats gekregen? Wie zal het zeggen!

Eenmaal voorbij het Zegemeer, hoef je enkel nog knooppunten 25, 27 en 29 te volgen om weer terug aan het Heldenplein te komen. Onderweg geniet je nog van de prachtige villa’s in Duinbergen.

De kinderen kunnen ook naar hartelust genieten in Park 58, maar evenzeer in het Willemspark, waar trouwens voldoende rustbanken voorzien zijn voor de ouders en voldoende speelmogelijkheden voor de kinderen. Dat wordt nadien niet makkelijk om de kinderen te overtuigen om nog eventjes mee te stappen tot aan de eindmeet.

Bezienswaardigheden onderweg:

 • de zee en het strand
 • kunstwerk in de duinen
 • het Casino van Knokke
 • de Lippenslaan
 • het Zegemeer
 • de charmante villa’s in Duinbergen
 • Park 58
 • dubbelvilla ’t Zonneke / De Welvaart
 • museum van het Zwin
 • Willemspark
 • Zwin natuur park

Eten en drinken:

Onderweg zijn voldoende tavernes en brasseries in Knokke-Heist, Duinbergen en Knokke, om je dorst te laven en een hapje te eten

 

Met dank aan de dienst Toerisme Westtoer