Pagina’s waarbij er enorm veel aandacht wordt geschonken aan de minder valide medemensen, maken me steeds heel gelukkig. Te weten dat er ook aan hen gedacht wordt in onze samenleving, met zulke initiatieven waardoor ze ook kunnen genieten van diverse activiteiten, klinkt als muziek in de oren. De minder mobiele mensen kunnen via deze link terecht op de toegankelijke fietsroutes in de Kempen en het Scheldeland.

In totaal zijn er ruim zestig vrijwilligers, waaronder een vijftal met een beperking, die reageerden op de uitnodiging van de dienst toerisme Provincie Antwerpen, om te helpen met de screening. Gewapend met een smartphone en een rolmeter gingen ze op pad om allerlei belangrijke gegevens te verzamelen. Onderweg stellen ze zich de vraag: hoe toegankelijk is het knooppuntennetwerk met een handbike, een duofiets, een rolstoelplateaufiets, een Segwayrolstoel of een bakfiets?

Er werd onder andere gelet op:

  • is de ondergrond verhard?
  • zijn er hindernissen zoals bruggen of hellingen?
  • hoe breed zijn bepaalde doorgangen?

In totaal brengen ze 1400 kilometer fietsnetwerk in de Kempen en de Zuidrand in kaart. Daarbij krijgen ze ondersteuning van de medewerkers Drempelvrij Toerisme. Nadien zal projectpartner en toegankelijkheidsorganisatie On Wheels de resultaten van de screening verwerken in een handige app, met daarbij detailinformatie voor diverse types fietsen.

Het hoofddoel is om reisorganisaties en vrijetijdsverenigingen alle puzzelstukken aan te reiken, welke nodig zijn om een meerdaagse fietstocht voor mensen met een fysieke beperking, of voor jonge gezinnen te ontwikkelen.

Er wordt dus met alles rekening gehouden, gaande van toegankelijke routes  tot drempelvrije logies en extra services zoals bagagevervoer, pechverhelping, fietsbuddy’s en fietsverhuur. Een primeur voor Vlaanderen is, de vakantieparticipatie in de provincie Antwerpen, tegen het voorjaar van 2022 verder te verhogen.

Bron: persbericht van de Provincie Antwerpen, editie juni 2021.

Met dank aan de dienst toerisme Provincie Antwerpen, en in het bijzonder aan Mevrouw Mariel Rosier.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright dienst Toerisme Provincie Antwerpen.