De Osselwandeling is een populaire wandelroute in Merchtem, België. Deze wandeling voert je door het prachtige landschap van het landelijke Ossel en biedt een combinatie van natuurlijke schoonheid en historische bezienswaardigheden.

De wandelroute begint meestal bij de Sint-Jan-de-Doperkerk in Ossel en volgt een goed gemarkeerd pad dat je door velden, bossen en langs kleine beekjes leidt. Onderweg kun je genieten van de rust en stilte van het platteland, omringd door groene weiden en idyllische landschappen.


Tijdens deze wandeling kom je langs verschillende interessante plekken. Een van de hoogtepunten is het Kasteel van Ossel, een prachtig kasteel uit de 18e eeuw met een rijke geschiedenis. Het kasteel is meestal niet toegankelijk voor het publiek, maar je kunt het bewonderen vanaf de buitenkant.

Een andere bezienswaardigheid langs de route is de Osselkapel, een charmante kapel die dateert uit de 17e eeuw. Deze kapel is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën en wordt nog steeds gebruikt voor religieuze vieringen.

De Osselwandeling is over het algemeen een gemakkelijke wandelroute van ongeveer 5 tot 6 kilometer lang. Het is geschikt voor wandelaars van alle niveaus, inclusief gezinnen met kinderen. Het pad is goed onderhouden en duidelijk aangegeven, waardoor je zonder problemen de route kunt volgen.


Kortom, de Osselwandeling in Merchtem is een schilderachtige wandelroute die je meeneemt door het landelijke Ossel, met zijn prachtige landschappen en historische bezienswaardigheden. Het is de ideale manier om te genieten van de natuur en de geschiedenis van deze charmante Belgische regio.

Ook deze wandeling is in een lusvorm samengesteld door middel van opeenvolgende wandelknooppunten. Start bij knooppunt 423, en wandel vervolgens naar knooppunt 424 – 426 – 419 – 424 – 425 – 423. De Via Osselweg is een suggestielus op het wandelnetwerk Brabantse Kouters.

Even stoppen onderweg kan hier:

Een drankje in café Ossel-Star, een hapje in bistro Mayabee en een ijsje in ’t Molenhof.

Logeren in de buurt kan bij:

Bron: Wandelgids ‘Het kriebelt in #dewandelprovincie!’, wandelen in Vlaams-Brabant, da’s BUITEN-gewoon!

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant en in het bijzonder Mevrouw Sabrina Wuyckens.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: ©Toerisme Vlaams-Brabant/Lander Loeckx.