Roeselare is centraal gelegen in de provincie West-Vlaanderen en profileert zich als winkelstad, handelstad en stad van Albrecht  Rodenbach, de bekende Vlaamse schrijver en dichter met als bekendste werken de Blauwvoet, Klokke Roeland en het kerelskind. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de stad bezet door de Duitsers en bleef dus ook niet gespaard van oorlogsschade, want bijna zeventig procent van de woningen was verwoest of onbewoonbaar.

sint michielskerkDeze erfgoedwandeling heeft een totale afstand van 3,3 kilometer en start aan de toeristische dienst, welke ondergebracht is in het voormalig postkantoor in de Ooststraat. Om je wagen te parkeren heb je verschillende mogelijkheden waaronder de Wallenparking, hiervoor hoef je enkel de P-route te volgen. Ook met de trein is Roeselare makkelijk te bereiken en tevens zijn er ook verschillende buslijnen met aankomst aan het station.

Deze route is bewegwijzerd met klinknagels en de te volgen weg loopt door de Ooststraat naar de Grote Markt, daarna via de Armen Klarenstraat naar de ietwat drukke Diksmuidesteenweg; vervolgens door de Uilstraat en de Noordstraat naar de Sint-Amandsstraat. Op de hoek van de Vlamingstraat en de Hendrik Consciensestraat kan je mogelijks nog een verlenging toevoegen aan je tocht .

Na deze lus kom je dan weer terecht in de Garenstraat, de Jan Mahieustraat en de Delaerestraat, en je laatste stappen zet je tenslotte in de Sint-Alfonsusstraat en de Poststraat, tot je dan uiteindelijk weer aankomt aan je vertrekpunt, de toeristische dienst in de Ooststraat.

De belangrijkste gebouwen die je onderweg passeert zijn:

  1. de Grote Markt waar het stadhuis met belforttoren domineert
  2. het klooster van de Grauwzusters, eveneens op de Grote Markt
  3. het Klein Seminarie
  4. de Sint-Michielskerk
  5. het klooster van de Arme Klaren
  6. mooie herenhuizen in de Sint-Amandsstraat
  7. het huis Wyckhuyse, de eigenaar van een succesvolle spinnerij
  8. de neogotische kerk van de Onze-Lieve-Vrouweparochie
  9. de protestantse tempel in de Jan Mahieustraat
  10. het Polenplein dat tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar gebombardeerd werd door Engelse brandbommen

Met dank aan de dienst Toerisme Roeselare

Met dank aan de dienst Toerisme Westtoer

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.