Eén van de mooiste streken in Vlaanderen is ongetwijfeld de Vlaamse Ardennen; gelegen in het zuid-oosten van de provincie en afgebakend door de Leiestreek en het Scheldeland. Rijk aan talrijke heuvels zoals de Koppenberg, de Patersberg, de Berendries, de Oude Kwaremont, de Taaieberg en nog veel andere heuvels; is dit het jaarlijkse decor voor Vlaanderens mooiste wielerwedstrijd; de “Ronde van Vlaanderen”.

Een uitgelezen streek voor wie met de wagen of motor het parcours van de beroepsrenners wil verkennen; maar evenzeer de regio waar menig wielertoerist voor één dag in de huid wil kruipen van zijn of haar grote favoriet. Ook de wandelaars worden hier stevig verwend met tal van wandelingen, de één al wat langer dan de andere; al dan niet voorzien van de nodige kuitenbijters.

Gisteren kreeg ik een telefoontje van mijn zoon Brecht met de vraag of we het zagen zitten om samen met hem een wandeling te maken in de Vlaamse Ardennen met start in Kluisbergen. Dit als voorbereiding van zijn deelname aan de Hellotocht, een tocht van 50 kilometer, die doorgaat op zondag 28 mei. Deze stevige kuitenbijter heeft op het menu de Calmont, de Kluisberg, de Helle, Heynsdaele, Hotond en Pironpad; en moet tussen 6.30 en 20.00 uur gewandeld worden.

Met RouteYou heeft hij deze wandeling van 15 kilometer samengesteld, met start en aankomst in Kluisbergen. Onderweg krijg je 214 hoogtemeters voorgeschoteld en de moeilijkheidsgraad van de wandeling kreeg een quotering mee van 8 op 10. Beslist geen wandeling voor doetjes dus.

Vertrek en aankomst liggen in de Parklaan, Kluisbergen; waar je je wagen trouwens gratis kan parkeren voor het sportterrein en het gemeentehuis. Gebruik de link van deze wandeling waarmee je de wandelroute en de nodige wegbeschrijving kan uitprinten, want geloof me, die zal je zeker nodig hebben tijdens de wandeling.

Natuurlijk zitten er wat stevige klimmetjes in, aangezien sommige wegen deel uit maken van Vlaanderens mooiste wielerwedstrijd, maar weet dat je na elke beklimming verrast wordt met prachtige vergezichten; en nadien volgt er dan ook weer telkens een afdaling, waarbij je opnieuw even op adem kan komen. 

Plaatsen om even tot rust te komen bij een hapje en of een drankje zijn:

Zin om langer te verblijven in deze mooie streek:

Andere routes om uit te proberen zijn onder andere:

  • Eddy Merckxroute
  • Panoramaroute
  • Vlaamse Ardennen autoroute
  • Mountainbikenetwerk Vlaamse Ardennen

Bron: RouteYou

Met dank aan mijn zoon Brecht om met RouteYou deze mooie wandeling voor ons uit te stippelen en aan mijn vrouw Rosane, om ons te vergezellen tijdens deze mooie wandeling doorheen de Vlaamse Ardennen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino en © Copyright Ryckaert Brecht (foto bovenaan de pagina).