Voor iedereen die wil genieten van pittoreske dorpjes en ver weg van de drukte, kan ik deze wandeling van ganser harte aanbevelen. Je maakt onderweg kennis met kasseidorpen, met smalle weggetjes en gebouwen uit lang vervlogen tijden. Welkom in de Vlaamse Ardennen.

De wielerliefhebbers onder jullie weten ongetwijfeld dat de Haaghoek deel uitmaakt van heel wat voorjaarsklassiekers. Maar wees gerust, we gaan deze helling niet beklimmen zoals Philippe Gilbert of Tom Boonen. Neen, we gaan het wat rustiger aan doen terwijl we de regio rond deze beroemde kasseistrook ontdekken. Charmante dorpjes rond deze iconische plek staan te popelen om ontdekt te worden.

Starten doe je aan de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Sint-Maria-Horebeke, voor een tocht van 11,2 kilometer doorheen de Vlaamse Ardennen. Bijna loodrecht gaat het naar de Sint-Corneliskerk in Sint-Kornelis-Horebeke langsheen een rustige wegel tussen de velden en de weiden. Al heeft het gehucht slechts 500 inwoners, toch is het de moeite waard om even te stoppen en te genieten van de unieke en gezellige sfeer waarvoor de witte huisjes zorgen.

Voorzie je maar van een paar stevige wandelschoenen, want af en toe gaat het serieus bergop zoals bij de beklimming van de Pottenberg. Eenmaal boven word je inspanning beloond, want daar kijkt de Perlinckmolen statig uit over dit mooie landschap. De wandeling is samengesteld aan de hand van deze opeenvolgende knooppunten: 81 – 82 – 10 – 9 – 8 – 7 – 62 – 73 – 80 – 81, en via deze link kan je de wandelroute afdrukken in pdf formaat.

Bezienswaardigheden onderweg:

  • de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Sint-Maria-Horebeke, een beschermd monument
  • de kerk en dorpskern van Sint-Kornelis-Horebeke
  • de watermolensite van de Perlinckmolen
  • het Geutelingenmuseum, gelegen op een boogscheut van de Pottenberg
  • het Monasterium Maria Kluizen in Leberg

Zin in een hapje of een drankje:

Bron: Mail  ‘3 routes langs pittoreske dorpjes’, dienst Toerisme Vlaamse Ardennen, januari 2021

Met dank aan: de dienst Toerisme Vlaamse Ardennen en de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen

Info betreffende de foto’s op deze pagina: