Vandaag wil ik jullie meenemen naar de Kempen, om ten volle te genieten van de natuur en de prachtige omgeving. Wat vroeger enkel heide, vennen en moerassen was, is vandaag een bonte mix geworden van hei, weilanden, akkers en gemengde bossen. Als kers op de taart, krijg je daar nog een streepje poëzie bovenop, want de ‘litenatuurtjes’ zijn woordspelingen die de wandelaar op een vrolijke manier naar doodgewone dingen doen kijken.

Alsof dit alles nog niet voldoende is, staat er een gedicht van Pien Storm van Leeuwen op een zwerfkei aan de bron van de Mark te lezen. Bovendien word je onderweg aangenaam verrast en vrolijk van de vele weide- en watervogels; maar ook grutto’s, slobeenden, watersnippers en tureluurs zorgen voor een boeiend schouwspel. Met wat geluk zie je ook nog wat schapen of Gallowayrunderen die volop aan het grazen zijn.

Ben je iemand die zelf ook van wat actie houdt, dan is er nog de schattenzoektocht van De Veenmol. Hierbij kom je op tien plaatsen in het Vennengebied, waar je telkens vragen moet oplossen.

De totale afstand van de wandeling is 11 kilometer, welke grotendeels over onverharde paden loopt, en dus niet toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen. Het volledige traject is bewegwijzerd met rechthoekige rood-witte borden, die voorzien zijn van een nummer.

 

Start en aankomst:
Kleine Engelandhoeve, Klein Engeland in Turnhout

Te volgen knooppunten van het Kempens Landgoed:

 

Bron: Nieuwsbrief Toerisme Kempen – editie november 2019.

Met dank aan de dienst Toerisme Kempen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Ryckaert Gino.