Meensel-Kiezegem is een landelijke gemeente in de provincie Vlaams-Brabant, België. Het bestaat eigenlijk uit twee deelgemeenten die historisch gezien samen zijn gegroeid.

Meensel is gelegen in het noorden van de gemeente en staat bekend om zijn pittoreske landschap met boerderijen en velden. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In de Tweede Wereldoorlog kreeg Meensel echter tragische bekendheid vanwege de gruwelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het dorp werd in augustus 1944 het toneel van een bloedige represailleactie door de Duitse bezetters tegen de lokale bevolking, die ervan werd verdacht betrokken te zijn bij het Belgische verzet. Deze gebeurtenis staat bekend als het “Bloedbad van Meensel-Kiezegem” en heeft diepe sporen nagelaten in de geschiedenis van de regio.

Kiezegem is het zuidelijke deel van de gemeente en heeft een vergelijkbare landelijke uitstraling. Het is vooral bekend om zijn historische kerk en dorpsplein, waar regelmatig lokale evenementen plaatsvinden.


Lentekriebels achterna in de wandelprovincie


Samen vormen Meensel en Kiezegem een rustige en landelijke gemeente, waar landbouw nog steeds een belangrijke rol speelt in de lokale economie. Het is ook een plek met een rijke geschiedenis en een hechte gemeenschap die trots is op haar erfgoed.

Startpunt: Ontmoetingscentrum, Kapellekensweg 30, Meensel. Hier vertrekt de wandeling over een afstand van 14,4 kilometer, die werd samengesteld door middel van deze opeenvolgende wandelknooppunten: 255 – 323 – 256 – 250 – 253 – 252 – 268 – 901 – 900 – 92 – 93 – 254 – 255.

Verkies om de wandeling in te korten tot 5,7 kilometer, dan vlog je deze wandelknooppunten: 255 – 323 – 256 – 250 – 253 – 254 – 255.

Opmerking: de knooppunten van de Meensel-Kiezegemwandeling zijn niet bewegwijzerd op het terrein, maar je kan de knooppunten volgen op de kaart ‘Wandelnetwerk Hagelandse heuvels en valleien’; tenzij je kiest voor de app Wandelknooppunt op je smartphone.

Bezienswaardigheden onderweg:

  • aan knooppunt 901 zie je boom die dwars door het dak van een huis groeit
  • de fruitplantages
  • de futuristische watertoren
  • Museum ’44 in het bloesemdorp Meensel

Bron: magazine Visit Vlaams-Brabant, editie voorjaar 2024.

Met dank aan Visit Vlaams-Brabant en in het bijzonder aan Mevrouw Sabrina Wuyckens.

Tekst werd aangepast met A.I.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Lander Loeckx.