Op zaterdag 25 januari 2020 wandelen de gemeente Evergem en Evergem Sport! vzw in Lichtaart, een deelgemeente van Kasterlee. Omdat de zon om 17.21 uur reeds ondergaat en Kasterlee een eindje rijden is, vertrekken we ’s morgens. De wandeling bestaat uit twee delen van 7,5 km. Tussen de twee delen gaan we eten en wie wil kan zich beperken tot één deel en na het eerste deel met de bus naar het eindpunt rijden.

Onze wandeling start aan de voet van de Hoge Berg (35 m!). De Hoge Berg behoort tot de Witte Bergen, die op hun beurt deel uitmaken van de Kempische Heuvelrug. De Kempische Heuvelrug is een 15 kilometer lange duinenrug tussen Herentals en Kasterlee en verder tot in Retie. Deze duinen ontstonden door het spel van wind en zand toen tienduizenden jaren geleden de Poederleezee zich hier terugtrok. Het eerste deel van onze wandeling genieten we van de bomen, het zand, de heide en de stilte in de Witte Bergen. Tot het einde van de negentiende eeuw bestond een groot deel van de Witte Bergen uitsluitend uit duinenzand en duinen. Het is pas vanaf 1910 dat er voor de steenkoolmijnen intensief dennen geplant werden. Nu kunnen die ons in januari beschermen tegen guur weer.

We beginnen langs gemakkelijk bewandelbare vlakke boswegen. Men heeft hier ook een strook voorzien voor rolstoelgebruikers. Enkele klimmetjes en mooie wegeltjes brengen ons naar ’t Zwart Water, een beschermd natuurgebied, 13 ha groot. De naam Zwart heeft niet te maken met kleur, maar wel met grens: zwart=zwet=grens. Dit natuurgebied ligt op de grens van Herentals en Lichtaart. Het Zwart Water is een belangrijke broedplaats voor talrijke soorten watervogels. Vanuit een gecamoufleerde observatiepost kan men ze gadeslaan. Slechts een kilometer verder komen we in het natuurgebied Heiberg. Natuurpunt voerde hier ingrijpende werken uit om het landschap in zijn oorspronkelijke staat te herstellen: heide, duinen en schraal grasland.

Het eerste deel van onze wandeling eindigt in de gastvrije Herentalse Tennisclub Ter Heyde. Bij Marianne kunnen we onze boterhammen opeten, terwijl zij voor de drank zorgt. Het tweede deel brengt een smal pad, op de dijk langs de slingerende Kleine Nete, ons naar Bobbejaanland. Via de Korte Heide, langs een prachtige bosweg en een mooi ven wandelen we terug naar de Herentalse tennisclub om rustig nog iets te drinken.

Prijs: 12 euro

De bus vertrekt op Sleidinge-dorp om 8.30 uur, aan de bushalte van GBS Evergem om 8.40 uur, op de parking van Wippelgem Dorp om 8.50 uur.
Last minute: 0032  473  94  81  76

Bron: Nieuwsbrief Evergem Sport! vzw – Editie januari 2020.
Met dank aan de Heer Erick Poppe.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Gemeente Evergem.