De Kapel van de Miraculeuze Kruisen, ook bekend als de Verre Kapel, is sinds 1632 een belangrijke attractie in Eksaarde. De kapel werd gebouwd op de plek waar in 1317 Boudewijn met de Negen Ponden tijdens het ontwortelen van een boom twee kruisbeelden ontdekte.

Na dit voorval vonden er verschillende wonderen plaats, waaronder het spontaan luiden van kerkklokken en de bekering van een ongelovige die voor de kruisen ging bidden. Het ene kruis wordt bewaard in de kerk van Eksaarde, het andere in de Kruiskapel. Jaarlijks vindt in de eerste helft van september de Negendaagse Begankenis van de Miraculeuze Kruisen plaats, waarbij gelovigen een bedevaart langs de kruisweg met 14 kapelletjes maken die beide gebouwen verbindt.

Ontdek een wandelavontuur met net dat beetje extra flair in Eksaarde! Glij in je wandelschoenen en verken de Kruiskapel wandelroute. Deze route is maar liefst 80% onverhard en biedt niet alleen schilderachtige groene stukjes, maar ook een betoverende doortocht langs de Moervaart, vergezeld van enkele wonderbaarlijke plekjes die je zeker zullen verbazen. Lace-up en laat je verrassen door de charme van deze unieke wandelervaring in Eksaarde!

Start en aankomst van deze 11,3 kilometer wandelroute: Eksaardedam 11, 9160 Eksaarde, gelegen aan knooppunt 39.
Parkeren: Aan de horecacluster waar je onder meer restaurant Palingshof, Triphon en het Veldcafé vindt, kan je gratis parkeren.

Wandelknooppunten: Deze route gebruikt rode knooppuntenborden. Elk knooppuntenbord bevat een cijfer. Tijdens je route volg je de cijfers van je route om probleemloos van start tot finish te wandelen. De te volgen knooppunten zijn: 39 – 40 – 41 – 36 – 37 – 38 – 39. 

Bezienswaardigheden:
De Linie
– Kruiskapel
– Gluurmuur
– Moervaart
– brasserie Keysershof
– Lokerse Moervaartmeersen
– Spoorwegpad

Bron: mail ‘5 populairste wandelroutes in 2023’; Routen, December 2023.
Met dank aan toerisme Oost-Vlaanderen, namelijk Routen.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright tov, © Copyright David Samyn, © Copyright Emma.