Kortrijk gaat prat op een eeuwenoude geschiedenis als Guldensporenstad, en in het moderne multimediaal museum “Kortrijk 1302″ kom je er alles over te weten. Daarnaast is het ook de stad van Stijn Streuvels, een pseudoniem voor Frank Lateur, en één van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren van zijn tijd.

Kortrijk is een stad aan de Leie met aandacht voor zijn geschiedenis die zich uit in de oude en nieuwe gebouwen. Trekpleister zijn de vele shoppingcentra, de stadsvernieuwingen waarin verschillende groene zones zijn uitgewerkt.

Deze stadswandeling is volledig vlak en loopt volledig over verharde wegen, waardoor ze eveneens door gezinnen met kinderwagens of door rolstoelgebruikers en scootmobielgebruikers kan gedaan worden. De wandeling is samengesteld door middel van koperen klinknagels in het wegdek, die je steeds de juiste richting tonen waarheen je verder moet wandelen.

Met deze stadswandelroute flaneer je niet alleen door het historische hart van de stad, maar is er ook aandacht voor de huidige metamorfose van Kortrijk. Er is een handige kaart beschikbaar, met een korte beschrijving van alle interessante plekjes. Je krijgt dan interessante weetjes en leuke anekdotes te horen. De stadswandelroute vertrekt aan Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark en is daar te bekomen voor slechts 2 euro.

Je kan je wagen in de nabijheid van de Broeltorens parkeren en dat voor slechts 4 euro per dag; en vandaar uit ben je op een wandelafstand van de dienst Toerisme Kortrijk, die zich in de omgeving van de Houtmarkt bevindt. Tijdens deze wandeling ontdek je niet enkel het verleden en het heden van deze stad, maar ontdek je ook tal van gezellige plekjes waar het zeer aangenaam is om te vertoeven, en waar voldoende tavernes zijn om iets lekkers te eten of te drinken.

Het ene moment wandel je doorheen het historische centrum van de stad en ontdek je de belangrijkste getuigen van Kortrijks roemrijke geschiedenis, zoals de Broeltorens, het Belfort en het Begijnhof. Het andere moment bewonder je het werk van internationaal erkende architecten en landschapsontwerpers, die vorm gaven aan het Kortrijk van de 21ste eeuw. Voorbeelden daarvan zijn de verlaagde Leieboorden, het Buda-eiland, verschillende prachtige bruggen en een dynamische winkelwandelbuurt met het winkelcentrum K, het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide en tal van rustgevende en eigentijdse stadsparken. 

Als gouden raad geef ik jullie mee, ga er zelf eens heen en neem voldoende tijd om alles te ontdekken. Wedden dat je ongetwijfeld nog eens een keertje terugkomt?

Bron: brochure Kortrijk Stadswandelroute – Metamorfose van de stad.
Met dank aan de dienst Toerisme Kortrijk en in het bijzonder aan de sympathieke mensen op de dienst zelf, die ons met raad en daad bijstonden.
Met dank aan de dienst Toerisme Leiestreek.
Met dank aan de dienst Toerisme Westtoer.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.