Opnieuw staat er een mooie wandeling in de provincie Vlaams-Brabant op het menu, en ditmaal stel ik graag de Kapelse Kouterwandeling aan jullie voor. Een tocht van 6,3 kilometer met als hoofdingrediënten open kouters en natte bossen, volop ruimte en natuur. Reden genoeg om de streek rond Nieuwenrode (Kapelle-op-den-Bos) te verkennen.

Start en aankomst liggen aan GC De Oude Pastorie, Kerkstraat 24, Nieuwenrode. De Kapelse Kouterwandeling is een suggestielus op het virtuele wandelnetwerk ‘Brabantse Kouters’. Zin om nog meer wandelingen te ontdekken, neem dan vlug een kijkje op www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelen.

Aangezien deze wandeling in een lusvorm is samengesteld, heb je de mogelijkheid om vanaf de startplaats in 2 verschillende richtingen te stappen, aangezien je startplaats ook je aankomstplaats is. De te volgen knooppunten zijn: 343 – 342 – 606 – 526 – 535 – 536 – 343.

Vooraleer je goed en wel vertrokken bent, kan je vooraf de oude pastorie bewonderen. Het gebouw onderging gedurende vele eeuwen reeds enkele gedaantewisselingen: in de middeleeuwen was het een nonnenklooster, daarna werd het gebruikt als pastorie en nu is het een bruisend gemeenschapscentrum.

Via de velden bereik je het Velaartbos, wat het groene hart is van de Birrebeekvallei. De vallei is honderden jaren oud en staat vol met zeldzame voorjaarsbloeiers, maar bovendien vind je er ook de Natuurlijk Fit Route en het Koesterburenpad.

Bron: Magazine Groene Gordel & Hageland, # 21 Najaar 2021, waar je naast tal van nuttige informatie ook steeds een uitneembare gids met 6 kant-en-klare wandelkaarten terugvindt.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant, en in het bijzonder aan Mevrouw Sabrina Wuyckens.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Dhr Lander Loeckx (foto pastorie) en Dhr Jokko (wandelende man) in opdracht voor de dienst Toerisme Vlaams-Brabant.