Vandaag wil ik aan jullie een fietstocht voorstellen, die toegankelijk is voor iedereen aangezien de totale afstand van deze fietstocht doorheen het platteland van Lievegem slechts 27 kilometer langs is. Bovendien kan je deze tocht perfect combineren met een bezoek aan het Leen met een prachtige wandeling doorheen dit prachtige provinciaal domein; om je nadien te belonen met een hapje en een drankje in de cafetaria van Het Leen.

Kom je met de wagen, dan is er voldoende parkeergelegenheid op de ruime parking; en voor diegenen die de fiets op de trein meenemen, kan ik nu reeds zeggen dat Het Leen op nauwelijks één kilometer van het station van Eeklo verwijdert is. Het Leen vind je terug op dit adres: Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo.

De fietstocht is 100 % verhard en verloopt over rustige en vlakke wegen, waarvan een groot deel zelfs autovrij is; maar bij het oversteken van de drukke N9 is het vooral opletten geblazen, zeker wanneer je kinderen meeneemt. Starten doe je aan knooppunt 57 in Het Leen, en de knooppunten die je nadien moet volgen zijn: 58 – 98 – 62 – 88 – 5 – 11 – 24 – 60 – 30 – 28 – 15 – 13 – 9 – 59 – 56 – 54 en terug naar knooppunt 57 in Het Leen.

Tijdens deze fietstocht geniet je van:

  • het provinciaal domein Het Leen, met arboretum, cafetaria, bezoekerscentrum, de uitkijktoren en de vele wandelpaden
  • fietsen over de oude spoorwegbedding van Zelzate naar Eeklo
  • de Lembeekse bossen
  • de Bellebargie in Waarschoot
  • de Lieve, oudste kanaal van Europa
  • het Schipdonkkanaal

Op de website van Routen.be kan je via deze link de fietsroute met de nodige beschrijving nog eens nalezen, en de fietsroute downloaden.

Met dank aan Routen.be (Toerisme Oost-Vlaanderen) en de dienst Toerisme Meetjesland.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino (Lieve),© Copyright Damon De Backer (uitkijktoren Het Leen) en © Copyright TOV (Schipdonkkanaal).