Vroeger hoorde ik vaak zeggen dat rijden met de trein steeds een beetje reizen is. Ik vond dat een beetje een rare uitspraak, maar anderzijds moet ik ook eerlijk bekennen dat ik niet zo vaak de trein nam om mij te verplaatsen. Met de komst va de gratis rittenkaart van de NMBS, die we dit jaar gratis konden verkrijgen, heb ik mijn mening al een beetje moeten herzien aangezien mijn vrouw en ikzelf enkele weken geleden de trein genomen hebben om in Ieper een stadswandeling te maken.

Wat een luxe, en wat een gemak. Je beslist zelf op welke dag en op welk uur je wil vertrekken vanuit een station. Je wagen kan je kwijt op de parking aan het station, en eenmaal je je wagen verlaat verdwijnt ook alle stress, die je normaal gezien ervaart tijdens de rit over onze wegen; om dan nog maar niet te praten over het zoeken naar een parkeerplaats. 


Kortom, niets dan voordelen en genieten van een mooie dag in een ontspannen sfeer. Dankzij Mattijs ben ik meer te weten gekomen over de ‘Groene Halte Wandeling’ in al zijn aspecten, aangezien dit een initiatief is van TreinTramBus. Leden en zelfs niet leden kunnen diverse brochures bestellen via de website van TreinTramBus, ofwel kopen in sommige NMBS-stations en toeristische centra. Mattijs maakte me er attent op dat de verkoop in de stations heel beperkt is geworden. Daarom is het aanbevolen om je brochure best op voorhand te bestellen, of in de ledenhoek te downloaden.

Deze perfecte combinatie van gebruik maken van het openbaar vervoer en wandelen, brengt je langsheen de prachtigste plekjes in Vlaanderen. Voor wie nu reeds de smaak te pakken krijgt, zet ik alles eens op een rijtje. Je zoekt een mooie wandeling naar keuze in je eigen of een andere streek. Je neemt de trein, tram of bus naar een Groene Halte A, waar je wandeling dan ook meteen start. Belangrijk om te weten is dat je de afstand van elke wandeling zelf kan bepalen, en dat er onderweg voldoende horecazaken voorzien zijn om je honger of dorst te stillen.


Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een lunchpakket mee te nemen voor onderweg. Na enkele uren van wandelplezier en genieten kom je aan Groene Halte B, waar je terug met het openbaar vervoer richting huiswaarts gaat. Een zeer gelijklopende wandelingenreeks is de treinstapper van de grote routepaden, waar je trouwens ook de bestellingen kan doen via de website. Aan jullie de keuze.

Bron: TreinTramBus

Met dank aan TreinTramBus en in het bijzonder Dhr Mattijs Verhelst.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Erik Vloeberghs en Hugo Marissens in opdracht van TreinTramBus.