Beleef een betoverende fietstocht genaamd ‘Pallieteren langs de Nete’, met startpunt in het pittoreske Lier. Laat je meevoeren langs de prachtige Nete en ontdek de idyllische landschappen van de streek. Verken het landschap dat Pallieter, de hoofdfiguur uit de roman van Felix Timmermans, zo liefdevol beschreef. Geniet van een boeiende en beknopte tocht vol natuur en cultuur, waarbij je het echte Pallieter-gevoel ervaart. Een onvergetelijke en magische fietstocht wacht op jou!

Tijdens de fietsroute ‘Pallieteren langs de Nete’ met start in Lier, kom je onderweg langs diverse betoverende bezienswaardigheden die de charme van de streek laten zien.

  1. Lier: De route begint in de prachtige stad Lier, ook wel bekend als ‘het Brugge van de Kempen’. Verken het sfeervolle centrum met zijn gezellige pleinen, historische gebouwen en charmante straatjes.
  2. Fort Kessel: Onderweg passeer je Fort Kessel, een onderdeel van de historische Brialmontgordel rond Antwerpen. Dit imposante fort dateert uit de 19e eeuw en herinnert aan de militaire geschiedenis van de regio.
  3. Pallieterhoeve: Deze authentieke hoeve, gelegen langs de Nete, is vernoemd naar de geliefde hoofdfiguur uit Felix Timmermans’ roman ‘Pallieter’. Hier proef je de sfeer van het boerenleven dat zo treffend is beschreven in het boek.
  4. Sint-Amanduskapel: Tijdens de route passeer je de Sint-Amanduskapel, een pittoresk kapelletje gewijd aan de heilige Amandus. Het biedt een rustgevende plek voor een moment van bezinning.
  5. Liersebaanbrug: Geniet van het uitzicht op de schilderachtige Liersebaanbrug over de Nete. Deze charmante brug is een geliefd fotomoment voor veel fietsers.
  6. Netedijk: Fiets langs de prachtige Netedijk en laat je betoveren door het rustgevende uitzicht op het kabbelende water en de omliggende natuur.
  7. Zimmertoren: Na het voltooien van de fietsroute kun je een bezoek brengen aan de Zimmertoren in Lier. Deze indrukwekkende toren herbergt de oudste astronomische uurwerken ter wereld en biedt een fascinerend kijkje in de tijd.

Kortom, de fietsroute ‘Pallieteren langs de Nete’ biedt een mix van cultuur, natuur en geschiedenis, waardoor je de betovering van het Pallieter-gevoel in de prachtige regio volledig kunt ervaren.

Praktische informatie:

Starten doe je aan Cultureel Centrum De Mol, Aarschotseweg 3, Lier.
5O Kilometer fietsen doorheen 3 gemeenten (Lier, Berlaar en Nijlen), over vlakke wegen, die 64 % autovrij zijn. Geniet onderweg van fotogenieke Neteboorden, officieel stiltegebied en een oeroud heidelandschap.

Maak een keuze uit één van de onderstaan de fietslussen:

  • Basistraject (50 km): Knooppunten 5 – 31 – 27 – 13 – 11 – 89 – 88 – 93 – 76 – 75 – 13 – 25 – 23 – 24 – 14 – 41 – 32 – 16 – 57 – 54 – 30 – 20 – 19 – 5
  • Oostelijke lus (37 km): Knooppunten 5 -89 – 88 – 93 – 76 – 75 – 13 – 25 – 23 – 24 – 14 – 41 – 32 – 16 – 57 – 54 – 30 – 20 – 19 – 5
  • Westelijke lus (13,5 km): Knooppunten 5 – 31 – 27 – 13 – 11 – 89 – 5

Bron: fiestkaart ‘Pallieteren langs de Nete’, en informatie van Fietsknooppunt.be.

Met dank aan: Provincie Antwerpen en Fietsknoopunt.be.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.