Voor de inwoners van Groot-Evergem, Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Assenede, Zelzate, Wachtebeke, Mendonk en Sint-Kruis-Winkel heb ik heel goed nieuws. Deze mooie fietsroute doorheen het Meetjesland is in een lusvorm samengesteld aan de hand van opeenvolgende knooppunten. Op die manier word je vertrekpunt ook steeds weer je aankomstpunt na 53 kilometer fietsplezier, en kan je dus als het ware bijna aan je eigen voordeur starten.

Het leuke aan deze fietstocht is dat je onderweg tal van stemmige dorpspleintjes passeert; de ziet een deel van de haven van Gent. Verder kom je oog in oog te staan met interessante expo’s en één van Vlaanderens kleinste brouwerijen, namelijk Brouwerij Den Tseut. Deze huisbrouwerij situeert zich in Oosteeklo, waar men de inwoners wel eens varkens of ’tseuten’ noemt. Mits een telefonische afspraak is het mogelijk om het gerstenat te degusteren of een hoppeveld te bezoeken.

In het Bezoekerscentrum in Boekhoute vertelt een expo het verhaal van enkele grote vrouwen die tijdens WOI geleefd hebben. Een andere trekpleister in de dorpskom is de BOU8, een garnaalschuit die ons herinnert aan lang vervlogen tijden, want tot in 1952 kwam de Braakman, een arm van de Westerschelde, hier immers tot aan de grens.

Fietsen op een spoorlijn zonder treinen? Het kan vanaf knooppunt 52 en later opnieuw vanaf knooppunt 61, op de spoorwegbedding van spoorlijn 55A, die tot eind de jaren zestig de verbinding maakte tussen Zelzate en Eeklo. Maak kennis met de mooiste dries van Vlaanderen in Doornzele, waar je zeker een bezoek moet brengen aan de molen waar de ‘Expo Krulbol’ het verhaal vertelt van de Meetjeslandse volkssport.


Tussen twee havens


De startplaats van deze fietsroute ligt in Boekhoute aan knooppunt 50. Vervolgens zet je je tocht verder naar deze knooppunten: 51 – 52 – 95 – 94 – 92 – 84 – 70 – 89 – 97 – 4 – 47 – 43 – 42 – 36 – 35 – 26 – 20 – 69 – 66 – 64 – 61 – 55 – 54 – 50. Maar zoals eerder gezegd, heb je ook de mogelijkheid om dichter bij huis te starten. Aan jullie de keuze.

Ben je van plan om deze fietstocht eerstdaags te fietsen, hou je dan rekening mee dat je even van de knooppunten moet afwijken om de E34 over te steken t.h.v. Oosteeklo. Een voorlopige oplossing is deze: blijf de Rijkestraat verder volgen tot aan de E34; sla dan rechtsaf naar Zoetelucht; fiets onder de nieuwe brug door tot aan de Stroomstraat (1e straat aan je rechterkant), waar je onmiddellijk weer rechts afslaat op de nieuwe baan die naar de nieuwe brug over de E34 loopt.

Eenmaal aan de brug stap je best af van je fiets, aangezien je over houten balken moet stappen, welke het hoogteverschil overbruggen. Van zodra je aan de overkant bent, sla je de eerste straat recht in, de Bekputstraat die je naar knooppunt 66 brengt. Van zodra de werken aan deze brug afgewerkt zijn, is de bovenstaande korte omleiding niet meer nodig.

Hapje en een drankje:

 • De Kring – Boekhoute
 • Frituur Den Enghel – Boekhoute
 • Route 24 – Assenede
 • Frituur Peter – Assenede
 • Pita snack Sibel – Assenede
 • Sweet Kaffee – Assenede
 • Diverse zaken op de Grote Markt – Zelzate
 • Diverse zaken in het centrum van Wachtebeke
 • Diverse zaken in het centrum van Oosteeklo
 • Diverse zaken in het centrum van Bassevelde
 • ’t Spoor in Bassevelde

Overnachten:

 • B&B ’t Heirweggoed in Oosteeklo

Bron: StapAf magazine editie zomer 2017.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.
Met dank aan StapAf.

Info betreffende de foto op deze pagina: © Ryckaert Gino.