Het Scheldeland is doordrenkt met een buitengewoon rijke geschiedenis die zich op verschillende manieren manifesteert. Talloze kastelen, indrukwekkende overblijfselen van de industriële revolutie, en historische steenbakkerijen en scheepswerven getuigen van de boeiende verhalen die deze regio te vertellen heeft. Maar de littekens van de wereldoorlogen vormen eveneens een onuitwisbaar onderdeel van dit historische landschap.

Wanneer je de pedalen van je fiets aandrijft en de wind door je haren voelt waaien, word je meegenomen op een opmerkelijke reis door de tijd. Deze fietstocht voert je mee langs de sporen van het verleden van Scheldeland. Je zult betoverende kastelen ontdekken, waarvan de muren fluisteren over eeuwen van intriges en koninklijke pracht. Je zult jezelf omringd vinden door het majestueuze industriële erfgoed dat eens het hart van innovatie en vooruitgang in de regio vormde.

Tijdens je tocht zul je ook stuiten op de overblijfselen van steenbakkerijen, waarvan de ovens ooit gloeiden met bedrijvigheid en de productie van bouwmaterialen die de regio vormgaven. En dan zijn er nog de historische scheepswerven, waar de schepen werden gebouwd die de waterwegen bevoeren en het economische leven van Scheldeland voedden.

Maar we mogen ook de donkere hoofdstukken van de geschiedenis niet vergeten. Terwijl je door de regio fietst, zul je stille getuigenissen tegenkomen van de wereldoorlogen, herinneringen aan de ontberingen en offers die hier zijn gebracht. Deze fietstocht is niet alleen een manier om te genieten van de schoonheid en pracht van Scheldeland, maar ook een kans om eer te bewijzen aan degenen die hun leven hebben gegeven en om de lessen uit het verleden te leren.

Dus, stap op je fiets en laat je leiden door de fascinerende geschiedenis van Scheldeland. Elk pedaal dat je trapt, brengt je dichter bij de schatten van het verleden en de verhalen die ze te vertellen hebben. Deze fietstocht is een enerverende reis door de tijd, waarin je de ziel van de regio zult ontdekken en waarderen.

De Baksteen Fietsroute, met een lengte van 49 kilomete, voert je langs de schilderachtige Rupel en de omliggende dorpen. Deze regio was ooit het epicentrum van een bloeiende baksteenindustrie die wereldwijd bekendheid genoot. Vandaag de dag herbergen de voormalige kleiputten en ovens een schat aan musea en bezienswaardigheden, zoals Brik Boom en ’t Geleeg, gehuisvest in goed bewaarde steenbakkerijen.

De geschiedenis van klei gaat verder dan bakstenen, want zelfs het beroemde Tomorrowland festival heeft zijn oorsprong in het kleiverleden van provinciaal domein De Schorre in Boom. Dit gebied, waar klei ooit werd gewonnen, heeft nu prachtige meren en biedt een oase van rust.

Tijdens je fietstocht kun je een tussenstop maken bij de imposante Sint-Bernardusabdij in Hemiksem, ooit een van de welvarendste abdijen in West-Europa. De cisterciënzers van deze abdij speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van de steenbakkerij in de Rupelstreek, en al in 1244 produceerden ze hier de eerste ‘Paepesteen’.

De Baksteen Fietsroute voert je ook langs natuurgebieden met een geschiedenis als kleiwinningsgebied, waaronder de Walenhoek. Hier kun je genieten van een gevarieerd landschap met vijvers, rietkragen, talloze watervogels en zelfs grazende gallowayrunderen.

Aan het einde van je tocht biedt de veerdienst Boom – Klein-Willebroek de mogelijkheid om de Schelde over te steken. Het kanaal van Willebroek, een van de oudste bevaarbare kanalen in Europa, zal je tijdens de rit vergezellen. Deze fietsroute is een boeiende reis door zowel de industriële geschiedenis als de prachtige natuur van de regio.

Je kan de volledige routekaart met de knooppunten afprikten via deze rechtstreekse link van toerisme Oost-Vlaanderen (Routen). Verder vind je er ook een korte beschrijving van alle bezienswaardigheden onderweg, en tot slot kan je ook een GPX-bestand wanneer je de fietstocht wil downloaden op je smartphone.

Starten doe je hier: Schommelei 1, 2850 Boom

Bron: Officiële website toerisme Scheldeland.

Met dank aan: Toerisme Scheldeland, Routen en Toerisme Provincie Antwerpen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Scheldeland, © Copyright Toerisme Provincie Antwerpen.