Wandelen in het spoor van de wederopbouw van de Westhoek in de naoorlogse jaren, is de rode draad van verschillende wandelingen die werden samengesteld in deze regio. Vandaag neem ik jullie mee naar Ieper om de Fenikswandeling te ontdekken. Gedurende 2,3 kilometer ontdek je de meest wonderbaarlijke wederopbouwsites van deze stad. Onderweg maak je een lus tussen het Colaertplein en de Grote Markt, waarbij je oog in oog komt te staan met de mooiste gebouwen in de stad.

Neem zeker de tijd om de Lakenhallen, het wederopbouw gebouw van de Westhoek te bewonderen. Stap binnen in het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum, waar je de tijdelijke tentoonstelling in het kader van de wederopbouw kan bezoeken.

Feniks 2020 wil aan iedereen het verhaal brengen van de wederopbouw van de Westhoek, een regio die als het ware als een feniks uit zijn as herrees, na de totale verwoestingen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Al wandelend ontdek je niet alleen het verhaal van de materiële opbouw, maar ontdek je evenzeer het herstel van een samenleving, waarbij mensen van een huis opnieuw een thuis maakten. Kom het zelf ontdekken.

Deze wandelroutes, en interessante weetjes over de wederopbouw kan je gratis raadplegen via de app ‘Ypres Salient 1914-1918: From the ashes’. De wandelkaart in pdf-formaat, kan je hier downloaden. De brochure ‘Terug naar de Westhoek’, kan je voor slechts 5 euro kopen bij de dienst Toerisme Westtoer.

Bron: Toerisme Westhoek en Flanders Fields

Met dank aan de dienst Toerisme Westhoek en Flanders Fields

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.