Stap binnen in de heerlijke wereld van de Kempen, waar uitgebreid genieten aan tafel diep geworteld is in onze cultuur. Hier koesteren we de kunst van het lang tafelen, een traditie die ons verbindt terwijl we gezellig keuvelen over van alles en nog wat, met rijkelijk gevulde borden voor ons. En weet je, het hoeft niet altijd haute cuisine te zijn. Geef ons een oprechte portie stoemp met sappige worst, vergezeld van een schuimend pintje, en ons geluk is compleet.

In onze hoek van de wereld houden we van eenvoudige genoegens en authentieke smaken. Daarom nodigen we je uit om je zintuigen te verwennen met de hartelijke gerechten die ons zo dierbaar zijn. Maar wees gerust, onze liefde voor goed eten gaat hand in hand met onze liefde voor de buitenlucht. De Kempen bieden een scala aan mogelijkheden om de typische lekkernijen zelf te gaan ontdekken.

Of je nu kiest voor een rustige wandeling te midden van de natuurpracht die de Kempen te bieden heeft, of je jezelf uitdaagt met een actieve fietsroute door schilderachtige dorpjes, één ding is zeker: onze culinaire schatten wachten op je. Bezoek lokale marktjes waar de geur van versgebakken brood en de aanblik van ambachtelijke kazen je verleiden. Proef van onze eigenzinnige streekproducten en laat je verrassen door de authenticiteit die ze uitstralen.

Dus, trek eropuit en ontdek de Kempen op een manier die al je zintuigen zal prikkelen. Geniet van de warmte van onze gastvrijheid en de smaken die ons verleden en heden verbinden. Of je nu komt voor het eten, de natuur of gewoon de gezelligheid, in de Kempen is er voor ieder wat wils. Laat je verrassen en verwennen in onze sfeervolle hoek van de wereld.


Café en restaurant


Duik in de echte Kempenervaring door plaats te nemen aan de toog van een authentiek café. Hier komen de karakteristieke verhalen en levendige tongval samen om je beeld van de Kempen scherper te maken. Omarm de unieke sfeer en proef van de streekbieren, die perfect harmoniëren met lokale lekkernijen. Hef het glas op het leven in de Pure Kempen cafés en herbergen, elk met hun eigen karakteristieke accent. En uiteraard vinden deze gezellige eet- en drinkgelegenheden hun thuis op pittoreske pleintjes en tussen de bomen, zoals alleen de Kempen dat kan bieden. ’t Schipke aan de Nete, ooit boerderij en herberg, nu een eigentijds restaurant op een prachtige locatie. Perfect om bij te tanken en te ontspannen na een verkwikkende wandeling of fietstocht.


Hoeve om te proeven


Ontdek de culinaire schatkamers van de Kempen in hun hoeves. Geniet van vers bereide kaas, romig ijs, bruisende cider en sappige aardbeien op charmante locaties. Laat je betoveren door ambachtelijke producten en laat de smaken van de Kempen je bekoren.

Verwen jezelf met honingijs bij ’t Heuninghof en proef het verrukkelijke spek van de Wolkenhoeve. Vergezeld door een glas verse appelsap van Appelen Roes. En als volwassene kan je net zozeer wegdromen bij deze lekkernijen. Verken ons overzicht van ambachtelijke hoeves en laat je verleiden door de authentieke smaken die de Kempen te bieden heeft.


Brouwerij en wijndomein


Hoewel we niet bekend staan als de bakermat van pizza of hamburgers, straalt de Kempen met trots vanwege haar wereldberoemde brouwerij. Geniet nabij de poorten van de Westmalle abdij van een authentieke Trappist en door de broeders zelf gemaakte abdijkaas, geserveerd in het nabijgelegen Café Trappisten. Voor wijnliefhebbers biedt de Kempen ook een thuis.

Het schitterende Ten Kapittelberg wijndomein, gelegen in het betoverende Klein Rome (Herselt), omarmt de heuvelachtige omgeving met zijn prachtige wijnen.

De Abdij der Trappisten Westmalle, opgericht in 1794 door gevluchte Franse monniken, herbergt een schat aan waardevolle elementen zoals een bibliotheek, oude handschriften en schilderijen. De monniken leiden een leven van gebed, studie en werk in een sfeer van broederlijke harmonie en serene rust.

Daarom zijn bezoeken aan de abdij en brouwerij niet mogelijk. Vanaf de abdij dreef beginnen het Trappistenpad (8 km) en de Trappistenroute (44 km) voor wandelaars. Na afloop kun je genieten van een glas trappist, vergezeld van trappistenkaas of trappistenkaaskroketten in café Trappisten.


Streekproducten


In de Kempen vind je alles terug wat we doorgaans gedurende een doorsnee week op ons bord krijgen. Deze producten worden met trots vervaardigd door lokale boeren, met gebruik van regionale ingrediënten en traditionele methodes. Deze boeren dragen bij aan de overvloed van meer dan 250 hoeve- en streekproducenten in de provincie Antwerpen. Neem een kijkje in ons assortiment van streekspecialiteiten en ervaar de smaak van de Kempen.


Culi Golf


Waarschijnlijk ben je bekend met het concept van City Golf: een stad ontdekken door verschillende holes te spelen met een club en een golfbal. Maar in de Kempische stijl van buiten de lijntjes kleuren – en met een diepgewortelde liefde voor lekker eten en drinken – omarmen we het concept van Culi Golf. Hetzelfde idee als City Golf, maar met heerlijke proeverijen van lokale streekproducten tussen de holes door. Beleef een ‘birdie’ ervaring in Lier of een van de andere prachtige Kempische steden.


Picknicken


Herinner je je nog die eindeloze wandelingen met mama en papa op vakantie? De vermoeide stappen van heuvel naar heuvel, altijd met één doel in gedachten: de picknick. Op een bankje zitten met een broodje kaas, staren naar de rivier terwijl je aan een rietje zoog. Of het avontuur van het achtervolgen van een hagedis tot hij tussen twee stenen verdween. Picknicken is een pure nostalgische ervaring, nergens zo intens beleefd als in de Kempen, dicht bij huis. Geniet van een gezellige maaltijd op de Kalmthoutse heide, in het weelderige Turnhoutse Vennengebied, of volg de Vesparoute langs de Dodendraad. Enkele aanbevolen adresjes zijn onder andere:

Piknikfabrik maakt picknicken in de natuur zorgeloos en gemakkelijk. Je kiest je eigen locatie en vanaf 8 personen levert Piknikfabrik het complete picknickpakket ter plaatse en vergrendeld. Met een geheime code open je bij aankomst de picknickdoos, inclusief bestek en borden. Geniet van heerlijke hapjes, drankjes en alles wat je nodig hebt voor een geslaagde openluchtdiner. Na afloop halen ze alles weer op. Bekijk de website voor diverse formules en locaties. Beschikbaar het hele jaar door, behalve in november.

De Klein Engelandhoeve, gelegen in het Turnhouts Vennengebied, fungeert als toegangspoort tot het prachtige natuur- en cultuurlandschap. Binnen het bezoekerscentrum tref je een assortiment van heerlijke streekbieren en biologische sappen aan.


Fietsen en wandelen


Er staan 100 kilometer aan nieuwe routes op het Fietsnetwerk Kempen en 10 fantastische wandelnetwerken voor je klaar. Ben je klaar om de Kempen op een ontspannen manier te ontdekken? We combineren dit graag met smakelijke tussenstops.

Met onze heerlijke wandeltochten kun je wandelen en proeven terwijl je door karakteristieke Kempense landschappen dwaalt. Verken dijken, heidevelden en bospaden terwijl je onderweg ongetwijfeld een aantal gezellige caféetjes tegenkomt.

Geniet van “Happen en Stappen” in Dessel, waar de erfenis van de voormalige brouwerij Campina nog voelbaar is. Wandel mee en dompel je onder in de sfeer terwijl je onderweg stopt voor een voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht, nagerecht en een drankje achteraf.

Deze culinaire wandelervaring is het hele jaar door mogelijk op donderdag, vrijdag, zaterdag (niet op feestdagen). Je kunt tussen 10.00 en 10.30 uur vertrekken. Zorg ervoor dat je minstens 7 werkdagen van tevoren reserveert via vrijetijd@dessel.be.

De route beslaat 12 km en de prijs bedraagt €46,00 per persoon (voor kinderen onder de 12 jaar: €23,00).

Bron: Vakantiegids Kempen 2023, Kom herinneringen maken + de officiële website van de Kempen.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright TPA (Toerisme Provincie Antwerpen).