P1080191Ergens in het Scheldeland tussen Donk, Uitbergen, Wichelen en Berlare, vind je het Donkmeer. Vandaag de dag is het één van de meest bekende toeristische trekpleisters in Vlaanderen. Het meer nodigt uit tot het huren van een bootje, vissen, wandelen, fietsen en bovenal genieten van de Donkse paling in één van de vele restaurants die je in de onmiddellijke omgeving van het Donkmeer aantreft.

Haaks op het meer vind je de Festivalhal met een tribune en een speelplateau. Telkens in de onpare jaren kan het publiek hier genieten van muzikale openluchtspektakels die georganiseerd worden door Festivaria. Ook deze zomer kan je erbij zijn en genieten van een uniek schouwspel.


De wandelroute start en eindigt aan het toeristisch infokantoor Donkmeer en er zijn voldoende parkeerplaatsen voorzien, al moet je wel goed uitkijken, want sommige zijn betalend, andere dan weer niet. Deze wandeling heeft een totale afstand van 11 kilometer, tenzij je een inkorting wil maken zoals beschreven op de wandelkaart, welke je kan bekomen bij de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

P1080221Deze tocht heb ik ervaren als een natuurwandeling, want eenmaal je het Donkmeer verlaten hebt, wandel je in de oude Scheldemeander Berlare Broek; vervolgens wandel je op de Scheldedijk, waar het op zondag wel druk kan zijn aangezien er heel wat fietsers gebruiken maken van het fietspad naast de Schelde.

Na het verlaten van de Scheldedijk wandel je door het Maeydonckbos richting Broekmeers, waar je even later weer het Donkmeer als trouwe metgezel ziet opduiken, om je te begeleiden tot aan je vertrekpunt.


Wat ik enorm ervaren heb tijdens deze goed bewegwijzerde wandeling zijn de rust, de stilte, de fraaie vergezichten, de fauna en de flora. Opeens zag ik velden vol met boterbloemen, iets wat we bij ons reeds jaren moeten missen. Wel kan ik iedereen aanraden om zich te voorzien van een goed schoeisel, en vooral na regenweer, want hier en daar kunnen de wandelpaden er soms drassig bij liggen.

Na de wandeling kan je genieten van een hapje en een drankje, want hier rond het Donkmeer is daar zeker geen tekort aan; maar je moet er soms vlug bij zijn, want de meeste mensen komen hier ook om gewoon wat te genieten van dit prachtig uitzicht aan het Donkmeer.


P1080193Zin om wat langer te blijven? Reserve kan in B&B ‘Ter Meer’, geopend van begin april tot eind september. Er zijn ruime kamers voorzien met een douche of bad en een toilet. Bovendien hebben de kamers zicht op het meer. Prijs per kamer voor twee personen met een uitgebreid ontbijt is slechts 75 €.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen!

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.