Deze fietstocht, waarbij start en aankomst liggen op het domein van het Kasteel van Wippelgem, Kramershoek 4 in Evergem-Wippelgem, zorgt er voor dat je na afloop 58 kilometer op je teller hebt staan; tenzij je kiest voor een inkorting ter hoogte van knooppunt 30 aan de Lieve en dan meteen doorsteekt naar knooppunt 34; dan heb je in totaal 28 kilometer gefietst.

Voor wie Wippelgem nog niet kent, kan ik het volgende kwijt: het is een landelijk dorp, dat aan de R4 ligt tussen Gent en Zelzate. Wippelgem staat bekend om zijn Gerardsmolen, de jaarlijkse lattenkoers en zijn bekendste inwoonster, Sabine De Poorter, schrijfster van het boek Wibbegem es Wakk’re, en die ons de volgende wijze boodschap meegeeft: Eren wat oud is … warmen wat koud is … laten wat snood is en helpen waar nood is … vliegen waar spoed is … en in Wippelgem blijven omdat ’t daar goed is !!! “

Starten doe je aan knooppunt 41, dat je bereikt door bij het verlaten van het kasteeldomein naar links te fietsen. Verder gaat het dan via de volgende knooppunten: 40 – 33 – 27 -17 – 78 – 11 – 24 – 30 – 23 – 22 – 12 – 18 – 2 – 84 – 89 – 87 – 83 – 81 – 82 – 77 – 75 – 73 – 47 – 48 – 55 – 54 – 53 – 32 – 34 – 37 – 44 – 45 – 41 en als laatste fiets je naar knooppunt 46, tot wanneer je het kasteeldomein opnieuw bereikt.

Deze mooie fietstocht doorheen het meetjesland brengt je naar verschillende plaatsen zoals Wippelgem, Waarschoot, Lovendegem, Hansbeke, Landegem, Merendree, Vinderhoute, Belzele en Evergem.

Onderweg kom je ook tal van kastelen tegen. Je vertrekt reeds aan het kasteel van Wippelgem. Vervolgens passeer je het kasteel van Lovendegem, Hansbeke, Meerendree en Vinderhoute. Als afwisseling fiets je langs de Lieve, de kanalen en de Lembeekse bossen. Kortom, een tocht boordevol afwisseling.

Mooie stopplaatsen die ik jullie van harte kan aanbevelen voor een hapje of een drankje:

Zin om wat langer te blijven in deze mooie streek:

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen
Met dank aan de dienst Toerisme Meetjesland

Met dank aan Sabine De Poorter, Wibbegem es Wakk’re (© Copyright Sabine De Poorter).

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino