Vooraleer je op stap gaat is het aanbevolen om de kaart en infogids waarin 300 kilometer wandelplezier staat betreffende het wandelnetwerk hagelandse Heuvels te kopen voor de prijs van slechts 9 euro in de toeristische infokantoren, boekhandels en via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties.

Ditmaal wordt er in en rond Gelrode, een deelgemeente van Aarschot gewandeld. Je start aan de Moedermeule in Gelrode en kan de keuze maken uit een wandeling van 8,5 kilometer of 13 kilometer. Op het programma staan een klim van de typische Hagelandse getuigenheuvels zoals de Eikelberg in Gelrode en de Wijngaardberg in Wezemaal.

Daar, op de heuvels, vind je nog de sporen van de groeves waar vroeger ijzerzandsteen werd gedolven; waarmee stenen werden vervaardigd die dienden bij de bouw van kerken, pastorijen en tal van andere belangrijke gebouwen.

Voorbeelden daarvan zijn de toren van de Sint-Corneliuskerk van Gelrode en de anderhalve lange wijnmuur op de Wijngaardberg. De wandeling volgt de knooppunten van het Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels.

Kies je voor 8,5 kilometer, volg dan knooppunten 7 – 73 – 79 – 704 – 78 – 77 – 76 – 72 -7.
Kies je voor 13 kilometer, volg dan knooppunten 7 – 73 – 79 – 704 – 78 – 77 – 76 – 72 – 66 – 65 – 63 – 64 – 74 – 71 – 7.

Tot slot is er ook nog en wandeling van 4 kilometer die vertrekt aan het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn, en je meeneemt langs ijzerzandsteen. Volg daarvoor knooppunten 6 – 61 – 63 – 62 – 6.

Bezienswaardigheden:

  • Wijngaardberg groeve
  • Wijnmuur
  • Holle wegen
  • Eikelberg getuigenheuvel
  • Eikelberg groeve
  • Sint-Corneliuskerk Gelrode met de toren in ijzerzandsteen

Bron: Uitneembare gids van dienst Toerisme editie 2017

Info betreffende de bijgevoegde foto: © Albert Moreels

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant