De fietsroute langs het kanaal De Lieve, ook wel ’t Liefken genoemd, biedt een ontspannende tocht door het Meetjesland in België. Langs rustige landwegen passeer je indrukwekkende kastelen, weidse uitzichten en charmante dorpskernen. Het startpunt is het prachtige Kasteel van Wippelgem, waar je met de auto kunt parkeren. Het kasteel is toegankelijk voor evenementen en feesten, maar het aangrenzende domein van 27 hectare is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Als je de route elders begint, kun je bij knooppunt 40 een korte omweg maken om het kasteel te bezichtigen.

Deze fietsroute door het Meetjesland in België biedt tal van boeiende stops en bezienswaardigheden:

  1. ’t Zwijntjeshof (Knooppunt 38-37): In Belzele kun je tijdens de zomermaanden een tussenstop maken bij ’t Zwijntjeshof, een boerderij met een pop-up bar in juli en augustus. Vooral leuk voor kinderen, met een grote tuin, zandbak, speelhuisje en springkasteel. Je kunt ook de knuffelschuur bezoeken om de boerderijdieren te ontmoeten.
  2. Vinderhoute (Knooppunt 54): Elk jaar verandert Vinderhoute in de zomer in een pop-up zomerbar paradijs met maar liefst drie verschillende locaties. ’t Hekken biedt warme en koude drankjes, huisgemaakte patisserie, ijs, tapas en lunchgerechten, allemaal van lokale leveranciers. ’t Wegeltje, uitgebaat door Ann en Alex, is een ontmoetingsplek met een gevarieerd aanbod aan drankjes en snacks, afhankelijk van lokale boerenproducten. Je kunt ook stoppen bij De Appeltuin, een zomerbar in een pittoreske appelboomgaard.
  3. Kanaal Gent-Brugge (Tussen knooppunt 12 en 6): Fiets langs het prachtige Kanaal Gent-Brugge in Merendree en passeer de Sluis van Schipdonk, waar het kanaal het Schipdonkkanaal kruist. Geniet van een schilderachtig uitzicht op het water vanaf een picknickbankje.
  4. Zomergem: Halverwege de route kun je pauzeren in Zomergem. Bezoek ’t Zoet Gemoed, het bekendste koffiehuis van Zomergem, met een gezellig terras en een menukaart vol lekkernijen. Probeer het Somerghems appelgebak, een lokale delicatesse.
  5. De Lieve (Knooppunt 9-30): Dit is het hoogtepunt van de route, waar je langs De Lieve fietst, het oudste kanaal van Vlaanderen en mogelijk zelfs van Europa. Het kanaal diende ooit als levensader voor de dorpen en steden in de omgeving en werd aangelegd om schippers een kortere route naar de kust te bieden.
  6. Beirtjesbrug (Knooppunt 15): Bij de Beirtjesbrug kun je romantische slotjes aan de reling zien hangen, een teken van eeuwige liefde.
  7. Slenne Zomert (Knooppunt 31): Elke zomer wordt het dorpsplein van Sleidinge omgetoverd tot ‘Slenne Zomert’, een grote zomerbar met drie cafés die speciaal bier, cocktails en tapas aanbieden.
  8. Troast (Knooppunt 42): Als je even wilt bijkomen van het fietsen, kun je bij Troast stoppen, een koffiebar in het voormalige hoveniershuis van het Kasteel van Wippelgem. Hier vind je koffie, zoetigheden, lunchgerechten en aperitiefopties.

Deze route belooft een gevarieerde en boeiende fietstocht door het prachtige Meetjesland met tal van mogelijkheden om te genieten van de lokale cultuur en gastvrijheid. Via deze link kan je deze fietsroute op de volgende manieren in je bezit krijgen: 1) als afdrukbare kaart, 2) als knooppuntenstrookje en 3) GPX-bestand voor je smartphone.

Bron: Website van toerisme Oost-Vlaanderen (Routen).

Met dank aan: Routen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.