Ditmaal neem ik jullie mee naar Damme, de boekenstad bij uitstek; want elke tweede zondag van de maand komen tal van boekhandelaars afgezakt naar de stad om er hun koopwaar aan het grote publiek voor te stellen. Tijdens de zomermaanden vinden deze markten plaats op het marktplein, en tijdens de wintermaanden worden de markten ondergebracht in de hallen van het stadhuis.

De wandeling in Damme start aan de dienst Toerisme ‘Visit Damme’ in de Jacob van Maerlantstraat 3 en heeft een totale afstand van 12 kilometer. Onderweg wandel je grotendeels over verharde wegen, al komen er hier en daar ook wel wat stukken onverhard in voor. Dus een goed schoeisel is heel belangrijk.

Je wagen kan je gratis parkeren op de Parking Damme Oost, Oude Sluissedijk 6, en de mogelijkheid bestaat om van daar uit al direct te starten met de wandeltocht. De wandelroute is heel goed bewegwijzerd met zeshoekige witte bordjes waarop Damse Vaart wandelroute vermeld staat (zie bijgevoegde foto). Honden zijn natuurlijk ook van harte welkom, mits ze aan de lijn liggen.

Maak onderweg kennis met het weidse polderlandschap terwijl je wandelt van Damme naar het pittoreske Oostkerke en terug. Enkele bezienswaardigheden die je tijdens je tocht passeert zijn de oude dijken, de Damse Vaart, de Sifon, het kasteel en de dorpsmolen van Oostkerke, het natuurgebied Verbrand Fort, het natuurreservaat de Romboutswerve en de stadswallen.

Eten en drinken / take away:

  • Tijl en Nele, Jacob Van Maerlandtstraat 2, Damme: een leuke broodjeszaak waar je ook heerlijke streekproducten op de kop kan tikken
  • ’t Oud Gemeentehuis, Processieweg 1, Oostkerke: bij mooi wandelweer kan je er terecht voor heerlijke warme chocomelk en pannekoeken
  •  in Damme zijn er tal van horecazaken, al dan niet voorzien van een terras, waar je terecht kan voor een hapje en een drankje.

Langer verblijven:

Bron: website Westtoer – Damse Vaartwandelroute + mail Brugse Ommeland.

Met dank aan de dienst Toerisme Westtoer.

Met dank aan de dienst Toerisme Brugse Ommeland.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.