Ervaar een opwindende staycation door simpelweg je kampeerspullen te pakken en op een trektocht in eigen land te gaan. Laat je inspireren door vier prachtige wandelroutes langs bivakzones, waar het enige dat je hoeft te doen je tent opzetten is, zodat je volop kunt genieten. Deze zorgeloze kampeervakantie zal je verrassen.

Verken het Meetjesland gedurende drie dagen, doorkruis meer dan 50 km door de betoverende Vlaamse Ardennen, ontdek de variatie van Scheldeland en ervaar een buitenlands avontuur in het Waasland. Onthoud: eerbiedig te allen tijde de verblijfscode van de bivakzone waar je overnacht. Deze gedragscode is te vinden bij de bivakzone zelf en op bikvakzone.be. Geniet van een avontuurlijke vakantie dichtbij huis!

Drie dagen door het Meetjesland.

Ontdek het Meetjesland in drie dagen met Eeklo als uitvalsbasis. Verken de Meetjeslandse Bossen wandelroute over 68 km, geniet van houten vlonderpaden, adembenemende uitzichten, majestueuze bossen, en schilderachtige rivieroevers. Er zijn drie bivakzones langs de route, waaronder Onderdale na 17,8 km op dag één. Op dag twee kun je naar een bivakzone ín het provinciaal domein Het Leen (tussen knooppunt 5 en 7) afbuigen. Bivakzone De Singel biedt een slaapplek na knooppunt 41.

Voor een vleugje luxe kun je naar Galgenhof in Eeklo gaan, en er zijn ook andere accommodaties langs de route. Start bij wandelknooppunt 10, bij de parkeerplaats van provinciaal domein Het Leen, en onthoud dat lang parkeren daar niet is toegestaan; parkeer bij het station van Eeklo.

Via deze link kan je de route, het knooppuntenkaartje en het GPX-bestand voor je gsm downloaden.

Meer dan 5O kilometer door de Vlaamse Ardennen.

Ontdek de Vlaamse Ardennen met de Taalgrens en Dauwtrip wandelroutes, samen meer dan 50 km lang. Geniet van stevige hellingen, prachtige uitzichten, open landschappen en betoverende paden. Door ’t Burreken, Brakelbos, Muziekbos en een knuffelbos. Kies uit twee etappes of drie dagen.

Nachtrust is verzekerd bij privébivakzone Wereldboom (knooppunt 18) in Horebeke, B&B Muzieklo (knooppunt 91), B&B Amberhoeve (knooppunt 22 en 14), B&B Het Stille Genoegen (knooppunt 85 en 34), of Camping Visvijvers Nukerke (voorbij knooppunt 37). Vertrek bij wandelknooppunt 58 in het Muziekbos.

Via deze link kan je de route, het knooppuntenkaartje en het GPX-bestand voor je gsm downloaden.

Variatie troef in Scheldeland.

Ontdek Scheldeland in twee dagen met een 27 km lange tocht waarbij je de Neigembos en Tussen Dender en Mark wandelroutes combineert. Verken pittoreske dorpjes en weidse groene gebieden, inclusief het betoverende Neigembos.

Bivak bij Bivakzone Nellekensbos na 10,4 km, of overweeg B&B Den Boskant (knooppunt 57) of vakantiehuis Lazy House (knooppunt 56) in Geraardsbergen. Vertrek bij wandelknooppunt 47, bij de parkeerplaats van de Sint-Jan Baptistkerk in Geraardsbergen.

Via deze link kan je de route, het knooppuntenkaartje en het GPX-bestand voor je gsm downloaden.

Op buitenlands avontuur in het Waasland.

Verbind de Stropersbos, Niemandsland en Saleghem wandelroutes in het noorden van het Waasland voor een onvergetelijke wandelervaring. Ontdek uitkijkpunten, watervogels bij Drijdijck, Konikpaarden in het Stropersbos, de Grote Geule en dieren in de Waterwinbossen, over 28,5 km.

Praktisch gezien kun je kamperen op de bivakzone in het Stropersbos (tussen knooppunt 68 en 75) na 10,5 km. Camping Capfun Fort Bedmar in Sint-Gillis-Waas biedt ook slaapplekken. Voor langere uitjes zijn er diverse accommodaties langs de route, zoals Fermate, Tipi bij 2PK, Trust Hotel, en Betsie Schut.

Start bij wandelknooppunt 94 bij de parkeerplaatsen Meerdonk of Klingspoor.

Via deze link kan je de route, het knooppuntenkaartje en het GPX-bestand voor je gsm downloaden.

Bron: officiële website van Toerisme Oost-Vlaanderen (Routen).

Met dank aan Toerisme Oost-Vlaanderen (Routen).

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright TOV, © Copyright Frederic Paulussen, © Copyright David Samyn, © Copyright Toerisme Ninove.