thumb_p1110848_1024Op een boogscheut van Gent vind je de dorpen Lovendegem, Vinderhoute en Merendree waar industriëlen en edelen, lusthoven en kastelen bij de vleet bouwden. En het zijn net die fraaie gebouwen die een hoofdrol spelen in deze fietstocht samen met enkele waterlopen zoals het KanaaL Gent – Oostende, de Oude Kale en het Schipdonkkanaal.

Voeg daarbij nog de Van Vlaenderenmolen, de Rohoek en de verschillende gezellige horeca-adresjes, en je hebt alle ingrediënten die je nodig hebt om er een leuke uitstap van te maken.

Vandaag neem ik jullie mee op een fietstocht doorheen het Meetjesland met een totale afstand van 43,6 kilometer, welke in een lusvorm door middel van verschillende fietsknooppunten is samengesteld.

Het startpunt ligt in de nabijheid van de Bierstalbrug te Lovendegem aan knooppunt 53. Daarna zoek je deze knooppunten op welke je begeleiden onderweg, zodat je probleemloos weer aankomt bij je vertrekpunt: 32 – 34 – 30 – 24 – 11 – 5 – 3 – 58 – 57 – 54 – thumb_p1110846_102456 – 59 – 53 – 52 – 66 – 72 – 83 – 81 – 2 – 18 – 73 – 47 – 48 – 55 – 54 en tot slot weer naar knooppunt 53.

Fietsen doe je op het grondgebied van Lovendegem, Sleidinge, Waarschoot, Eeklo, Ursel, Knesselare, Merendree, Nevele en Vinderhoute. De ondergrond is meestal verhard, al is er hier en daar ook wel eens een kerkwegel voorzien die onverhard is.

Dorpskernen, velden en akkers en rivieren en kanalen zijn je metgezel tijdens deze fietstocht. Variatie genoeg en grotendeels zijn de wegen ook erg veilig, al moet je af en toe eens oppassen bij het oversteken van een drukke weg.

Onderweg zijn er voldoende horecazaken waar je wat kan eten en drinken. Verkies je liever te picknicken in een mooie landelijk decor? Stop dan even tussen knooppunten 3 en 58; en tussen 81 en 2;  waar je rustig kan zitten aan een picknicktafel. Voor het vertrekken moet je er wel voor zorgen dat alle afval wordt meegenomen of in een vuilnisbak wordt gegooid.

Enkele nuttige stopplaatsen onderweg zijn:

  • de horecazaken in de verschillende dorpskernen
  • de cafetaria in het Leen
  • het Leen, dat uitnodigt om prachtige wandelingen te maken
  • benders Hoekje in Waarschoot
  • van Vlaenderenmolen

Liever wat langer blijven? Logeren kan in:

Met dank aan VVV De Lieve

Met dank aan de dienst voor Toerisme Oost-Vlaanderen

Met dank aan de dienst voor Toerisme Meetjesland

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.