Helemaal gelegen in het noordoosten van ons landje in de provincie Limburg en tevens deel uitmakend van het Land van Herve, vind je een samensmelting van zes verschillende dorpen, die samen de gemeente Voeren vormen. Deze streek wordt gedomineerd door een landschappelijk en fraai heuvelland, waar bijbehorende dalen zeker niet ontbreken die zich als een deken rondom twee zijriviertjes van de Maas vormen; de Voer en de Gulp.

Deze magische plek is iets meer dan 5000 hectare groot en aan drie zijden omgeven door de provincie Luik, en in het noorden grenst dan Nederlands – Limburg. Groene heuvels en kleurrijke valleien in combinatie met de rust en de stilte die hier alom heerst, zorgen er voor dat dit één van de mooiste plekjes van Vlaanderen is.

Moelingen is een idyllisch dorpje, dat doorkruist wordt door de rivier de Berwijn. Ontdek hier de restanten van het kasteel van Elven en geniet van de oude hoogstamboomgaarden, die ervoor zorgen dat je hier in het voorjaar mooie bloesemwandelingen kan beleven.

Langs de rivier de Voer vind je het lintdorp ’s Gravenvoeren. Hier zijn de huizen toegankelijk via een loopbruggetje over de rivier. Een ware eyecatcher is de Steenboskapel, welke gebouwd werd met de resten van een Romeinse villa. Ontdek de talrijke veldkruisen, kapelletjes, een educatieve speelboomgaard, een mooi gerenoveerde kerk, pastorie, watermolens en twee kasteeltjes. Wil je even tot rust komen, dat kan op het mooie pleintje Kinkenberg, dat tevens ook een beschermd dorpsgezicht is. Het Bezoekerscentrum Voerstreek is de ideale uitvalsbasis om de Voerstreek te ontdekken.

Het dorpsbeeld van Sint-Martens-Voeren wordt gedomineerd door een imposante spoorwegbrug. Naast de romaanse kerktoren vind je het graf van pastoor Veltmans, naar wie een 18de eeuws kapittelhuis, dat nu dienst doet als Vlaams Cultureel Centrum, vernoemd werd. In dit dorp stromen de Voer en de Veurs samen. Ontdek de gevels in vuursteen en de fraai gerestaureerde vakwerkhuizen in het straatbeeld van het gehucht Veurs.

Het kleinste dorp, Sint-Pieters-Voeren, is bekend om zijn 17de eeuwse Commanderie van de voormalige Duitse Orde. In het aanpalende park vind je de bron van de Voer en een viskwekerij. Het eeuwenoude dorpskerkje en de beschermde Sint-Annakapel zijn echte blikvangers; en vanaf het schilderachtige kasteel Magis heb je prachtige vergezichten.

Teuven is gelegen in een prachtig glooiend landschap en omringd door uitgestrekte bossen. Boven het dorp steekt de neogotische Sint-Pieterskerk uit 1870 uit. Hier vind je ook twee kastelen: Kasteel De Hoof, was vroeger de woonst van de lokale heren en is nu een hotel-restaurant; en Kasteel van Sinnich, dat beneden in het dal ligt, was de voormalige abdij van de kanunnikessen. Met enige moeite kan je vanaf de weg kan je de romaanse toren uit de 13de eeuw zien.

Tot slot komen we bij het zesde dorpje, Remersdaal. Aangezien de boerderijen ver uit elkaar gelegen zijn, lijkt het sterk op het Land van Herve. Naast de kerk vind je de hoeve van Kasteel Het Hoes, en even buiten het centrum prijkt het goed bewaarde Kasteel Obsinnich, waarin een vakantieverblijf voor jeugdgroepen werd ondergebracht. Het landschap klimt hier tot 287,50 meter boven het zeeniveau en vormt zo het hoogste punt van Vlaanderen.

Bron: De Voerstreek – Verborgen groene parel – een uitgave van de dienst Toerisme Voerstreek, editie 2021.

Met dank aan de dienst Toerisme Voerstreek en in het bijzonder aan Mevrouw Lindsey Truyers.

Info betreffende de foto’s op deze pagina:  © Guido Sweron voor Toerisme Voerstreek.

 

m