Elke provincie heeft een aantal wandelingen die ze tot de mooiste en populairste rekenen. En vandaag neem ik jullie graag mee naar het Waasland, want de Sombeke-Oude Durme wandelroute staat in de top 5 van de mooiste wandelingen van Oost-Vlaanderen. De titel verklapt het al een beetje, er is inderdaad ook een lus 2 in deze mooie streek, en beide lussen zijn dan ook perfect te combineren.

Ik heb me beperkt tot lus 1, die een afstand heeft van 8 kilometer en die start aan de Mirabrug in Hamme. Bij de leeftijdsgenoten zal er meteen een belletje rinkelen, want hier werd ooit de film Mira of de Teloorgang van de Waterhoek opgenomen, met Willeke Van Ammelrooy in de hoofdrol, en dat in een era waarin blote borsten nog echt helemaal taboe waren.

Lus 1 begeleid je doorheen het gebied dat zich ten noorden van de Durme uitstrekt en is 8 kilometer lang. Lus 2 neemt je dan mee langsheen het zuidelijke gebied van de Durme, en samen zijn ze goed voor een wandelroute van 15 kilometer langsheen sterrenwegels, over smalle historische weggetjes, langs een machtig kasteeldomein en tot slot doorheen een fenomenale natuurpracht.

Geniet van het slikken- en schorrengebied van de Durme, terwijl je de rust ervaart rond het stilstaande water van de Oude Durme. Op je wandeling kom je leuke stadjes zoals Waasmunster en Hamme tegen. Kortom, een leuke wandelactiviteit waarbij de beentjes het zware werk doen, terwijl je hoofd alle tijd krijgt om even tot rust te komen en te ontsnappen van de dagdagelijkse sleur.

Je wagen kan je gratis parkeren op de parking in de onmiddellijke omgeving van de Mirabrug, waar de wandeling ook start en na enkele uren van wandelplezier weer eindigt. Om er probleemloos te geraken, geef je gewoon Hammeveer in in je GPS. Via deze link kan je de PDF-versie van de wandeling downloaden en printen.

Onderweg geniet je van:

  • de Mirabrug
  • de Koolputten
  • de oevers van de Durme
  • de Rietsnijderij
  • Sombeke
  • het kasteel van Sombeke
  • natuurgebied Groot en Klein Broek

Bron: Top 5 mooiste wandelroutes op de website van de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.