Een bos, eeuwenoud en betoverend, heeft altijd al een mysterieuze aantrekkingskracht gehad. Het is een plek waar de tijd lijkt te vertragen, waar je de drukte van het dagelijks leven kunt loslaten en jezelf kunt onderdompelen in de prachtige symfonie van geuren en kleuren die de natuur te bieden heeft.

Neem geregeld de tijd om het bos in je op te nemen, om de aroma’s van aarde en groen te inhaleren, om te luisteren naar het zachte ruisen van de bladeren en het zingen van de vogels hoog in de bomen. Het bos heeft de kracht om je innerlijke rust te herstellen en je te verbinden met de natuurlijke wereld om je heen.

Elk seizoen onthult een nieuw gezicht van onze bossen, een nieuwe betovering om te ontdekken. In de lente wordt het bos een schilderachtig palet van kleuren, met wilde boshyacinten en blauwe boshyacinten die de grond bedekken. De zomer brengt verkoeling onder de groene bladeren, een oase van rust in de warme zon. In de herfst transformeren de bladeren in een explosie van okergeel en dieprood, een adembenemend schouwspel van de natuur. En in de winter wordt het bos gehuld in een magische sfeer, met mystieke mist die tussen de bomen danst en takken die glinsteren als bevroren juwelen.

Laat het bos je gids zijn door de seizoenen, een plek van verwondering en ontdekking. Verlies jezelf in zijn schoonheid en ervaar de magie van de natuur op zijn best.


Klaterend water op een onthoofde heuvel


De Modderode, beter bekend als Mont de Rhode, is een opvallende heuvel in Brakel, waarvan de top ooit werd afgegraven voor zandwinning. Ondanks de onthoofding is de groeve nu gevuld met prachtige bloemen en planten. Wandelaars moeten zich echter voorbereiden op enkele steile klimmen, die beloond worden met een voldaan gevoel achteraf.

Dit natuurgebied, samen met het Bos ter Rijst en het Pottelbergbos, vormt het Brakelbos, een natuurparadijs van 200 hectare met eeuwenoude beuken. In het voorjaar bloeien hier niet alleen blauw-paarse wilde hyacinten, maar ook wilde narcissen, bosanemonen en salomonszegels. Avontuurlijke ontdekkers kunnen zelfs blauwe bosbessen vinden.

Het bos biedt diverse wandelroutes, variërend in lengte, en hoewel de dichte beukenkruinen weinig zonlicht doorlaten, groeien er toch bijzondere planten. Daarnaast is de kans groot dat je tijdens je tocht elegante reeën of schattige eekhoorns tegenkomt, die hun dorst lessen bij de talrijke bronnetjes die naar de Sassegembeek stromen. De klaterende beekjes dragen bij aan het gevoel dat je deel uitmaakt van een adembenemende natuurdocumentaire tijdens je wandeling.

Ligging & Bereikbaarheid:
Brakelbosstraat 31
9660 Brakel

Bron: Mail Toerisme Vlaamse Ardennen.

Met dank aan: Toerisme Vlaamse Ardennen, Agentschap Natuur en Bos en Routen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright David Samyn, © Copyright TOV (Routen).