Heel graag neem ik jullie mee naar Vlaams-Brabant, de op één na kleinste provincie van ons land die in 1995 ontstaan is na de splitsing van Brabant. Leuven is de hoofdstad van Vlaams-Brabant, maar andere belangrijke steden in deze regio zijn Vilvoorde, Halle, Tienen, Diest en Aarschot. Belangrijk om te onthouden is dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volledig omarmd wordt door Vlaams-Brabant.

Start en aankomst van deze Brillantwandeling is het Museum van het Belgisch Trekpaard in Vollezele, en van daar uit word je meegenomen voor een wandeling langs de mooiste plekjes van dit charmante Pajotse dorpje. Je passeert er langs het rijke fokkerijverleden zoals de Haras de Vollezele waar Remi Vanderschueren geschiedenis heeft geschreven.

Wist je dat deze pionier begraven ligt onder een imposante grafsteen rond de kerk van Vollzele. Voorts wandel je de Congoberg op waar je de nazaten van zijn kampioenenpaard Brillant, waarnaar deze wandeling genoemd werd, kan zien grazen.


Vollezele, charmant Pajots dorpje


Interessant om te weten is dat deze Brillantwandeling de knooppunten van het wandelnetwerk Pajottenland volgt en samengesteld is uit de volgende opeenvolgende knooppunten, die samen goed zijn voor 4,2 kilometer wandelplezier: 631 – 630 – 629 – 628 – 627 en terug naar 631. Je kan deze wandeling ook uitbreiden met het Stiltepad Oost. Volg daarom na knooppunt 628 deze knooppunten: 623 – 624 – 625 – 626 – 627 en 631. In totaal heb je dan 7 kilometer gewandeld.

De wandeling verloopt deels over verharde- en deels over onverharde wegen; onderweg vind je tal van rustbanken om even op adem te komen en te genieten van het mooie landschap en in de nabijheid van de kerk van Vollezele vind je zelfs een heuse picknickplaats. Na of voor de wandeling moet je zeker eens een kijkje nemen in het museum, waar je als het ware kan wandelen doorheen de geschiedenis van het Belgisch Trekpaard in Vollezele.

Bron: brochure Van Stal! (P)aardige uitjes in Vlaams-Brabant, een uitgave van de dienst Toerisme Vlaams-Brabant.
Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant en in het bijzonder aan Mevrouw Sabrina Wuyckens.
Info betreffende de foto’s op deze pagina:
© Copyright dienst Toerisme Vlaams-Brabant en de fotograaf van dienst is Robert Piessens (foto trekpaard) en Lander Loeckx (mama’s met kindjes).