Ontdek de volledige ervaring van de Zwalmstreek, met haar kenmerkende watermolens en schilderachtige natuur. Geniet daarnaast van de gezelligheid in de dorpscafés en eethuizen, zoals De Casino waar je bij de stoof kunt ontspannen, of De Molenaere waar je kunt genieten van heerlijke verse pannenkoeken. Een perfecte combinatie van natuurlijke pracht en culinair genot.

Laat je verleiden door de rijke culinaire ervaring in de Vlaamse Ardennen, waar traditionele dorpscafés met Leuvense stoof en Bourgondische eethuizen een overvloed aan smaken bieden.

De Zwalmstreek, met haar betoverende watermolens, restaurants en gezellige dorpscafés, nodigt je uit om te genieten van de heerlijkheden die deze regio te bieden heeft. Honger en dorst zijn hier beslist geen zorgen, maar eerder een uitnodiging tot genieten.

De betoverende wandeling begint aan de schilderachtige linkeroever van de Zwalm, een krachtige zijrivier van de Schelde. Over een indrukwekkende afstand van 19 kilometer overbrugt de Zwalm een hoogteverschil van meer dan 60 meter, waarlangs zeven historische watermolens draaiende worden gehouden. De klepstuwen bij deze molens creëren charmante kunstmatige watervalletjes, waardoor het waterpeil op een sfeervolle manier wordt behouden. Een opvallend exemplaar van dit natuurlijke schouwspel bevindt zich bij Taverne Klein Zwitserland.                                                                                                            

Even verder, bij knooppunt 6, ontdek je de IJzerkotmolen die sinds 2021 weer meel maalt. De nieuwe eigenaars bakken hier vers brood, wat op zondag beschikbaar is voor een smakelijke maaltijd met een verfrissend glas. De combinatie van historische watermolens, pittoreske watervalletjes en ambachtelijk gebakken brood maakt deze wandeling een onvergetelijke ervaring voor de zintuigen.

Starten doe je aan de Gaverbosdreef 1 in Zwalm, waar tevens ook een parking voorzien is. De 15,4 lange wandelroute wordt samengesteld aan de hand van de opeenvolgende knooppunten: 68 – 5 – 6 – 7 – 10 – 11 – 88 – 87 – 86 – 90 – 89 – 93 – 94 – 83 – 82 – 80 – 79 – 78 – 69 – 2 – 1 – 68.

Via deze link kan je de wandelroute en de bezienswaardigheden onderweg afprinten, alsook het knooppunterblad, waardoor je probleemloos van start naar aankomst kan wandelen.

Bron: mail van toerisme Oost-Vlaanderen, editie februari 2024.

Met dank aan: toerisme Oost-Vlaanderen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.