Wie, net zoals ik, regelmatig eens gaat grasduinen op de website van de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen, zal wellicht reeds opgemerkt hebben dat er een heel ruim aanbod te vinden is betreffende fietstochten en wandelingen, en dat in verschillende regio’s. Zelfs voor gezinnen met jonge kinderen zijn er tal van mogelijkheden voorzien.

Ik koos gisteren voor een fietsroute in de Vlaamse Ardennen met start en aankomst in Sint-Martens-Lierde, dat slechts een kleine 40 kilometer verwijdert is van Gent. Start en aankomst liggen aan het gemeentehuis van Sint-Martens-Lierde, waar je je wagen ook gratis kan parkeren op de ruime parking.

De route is niet samengesteld door middel van knooppunten, maar is voorzien van witte zeshoekige bordjes met daarop de tekst “Paterroute 48 kilometer” in rode letters. Een voorbeeld van deze bordjes zie je hier naast de tekst staan; en het eerste bordje bevindt zich aan de linkerkant van het gemeentehuis. Je moet als het ware naast het gemeentehuis op het kleine fietspad starten.

Wat je onderweg mag verwachten zijn enkele pittige beklimmingen, maar eenmaal boven word je beloond met prachtige vergezichten en mooie landschappen; voorts fiets je gedeeltelijk langs mooie, bijna autovrije wegen; soms maakt een kerkwegel een mooie verbinding tussen 2 wegen en af en toe moet je eens een drukke baan oversteken, om dan zo vlug mogelijk weer verder te fietsen langs rustige wegen.

Maar top of the bill zijn de vele pittoreske dorpjes en plaatsen waar je doorheen fiets, en waar je her en der eens kan genieten van een deugddoend drankje en een hapje op een terras dat baadt in het zonlicht. Wij stopten aan ’t Uilekot in Herzele, waar we genoten van een lekker drankje op hun terras en na de fietstocht namen we plaats voor een lekker aperitiefje en een heerlijke snack op het terras van De 8ste Zonde, vlakbij ons vertrek- en aankomstpunt.

Enkele blikvangers onderweg zijn: het Parkbos Uilebroek; Molen Ter Rijst; De Burcht in Herzele; Du Parc kasteel; Molen Ter Rullegem; kasteel van Steenhuize en de Kartuizerpriorij Sint-Maarten-Bos.

Als enige opmerking kan ik iedereen die deze route zou willen fietsen, aanbevelen om de route te printen in PDF-formaat. Dit kan handig zijn zijn voor onderweg omdat sommige bordjes wellicht ten gevolge van ‘maai mei niet’, een beetje onzichtbaar waren waardoor je al vlug verkeerd zou fietsen.

Wie zin heeft om wat langer te blijven en te genieten van deze mooie streek, kan steeds een overnachting boeken in de Daantjes Hoeve in LierdeDeze B&B genoot vooral veel bekendheid na hun deelname aan ‘Met vier in bed’.

Bron: officiële website van de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen (Routen).

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.