Vooraleer we de wandelschoenen aantrekken, wil ik jullie laten genieten van een stukje geschiedenis omtrent de Boerenkrijg. De Boerenkrijg, welke ook Beloken of Besloten Tijd werd geheten, beschrijft de opstand van de landelijke bevolking tegen het door de Fransen in de Zuidelijke Nederlanden gevestigde staatsgezag  in 1978 tijdens de Franse tijd. Het was een opstand die zijn oorzaak vond in de misnoegdheid over de aantasting van aloude gewoontes, rechten en voorrechten, en in het bijzonder de antigodsdienstige politiek en de plundering van het land.

Ziezo, meteen zijn jullie nu volledig klaar om te genieten van een mooie wandeling in de Leiestreek. Starten doe je in de Wijk Terhand, Oude Ieperstraat, Geluwe; om vandaar uit te vertrekken voor een tocht van 7,8 kilometer. De wandeling is lusvormig eenrichting en bewegwijzerd met groene zeshoekige bordjes met als opschrift ‘Boerenkrijg wandelroute’. Via deze link kan je de wandelroute in pdf-formaat afdrukken.

Al wandelend ontdek je de groene omgeving van het gehucht Terhand, en kom je doorheen het glooiend landschap van de Tabaksstreek. Je stapt als het ware in een teletijdscabine welke je katapulteert naar het tijdperk van de ridders, het sansculottenleger en de Brigand, de Eerste Wereldoorlog, enz… Hier geniet je nog van de ongereptheid van de natuur met de dieren, de planten en de veldvruchten. Via deze link kan je de wandelkaart bestellen voor de prijs van slechts 3 euro.

Bron: Wikipedia en nieuwsbrief Toerisme Leiestreek vzw, editie maart 2021.

Met dank aan de dienst Toerisme Leiestreek vzw, en de dienst Toerisme Westtoer en in het bijzonder Mevrouw Margot Lecluyse.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Toerisme Leiestreek vzw.