Vooraleer ik deze pagina volschrijf met de routebeschrijving van de Albijn Van den Abeele wandelroute, vraag ik graag even jullie aandacht voor de foto welke aan de linkerkant van deze inleidende tekst geplaatst is. Daarop zie je het woonhuis van Albijn, gelegen in de Latemstraat 12 in Sint-Martens-Latem. Albijn was naast schilder en dichter ook nog eens burgemeester van 1869 tot 1876.

Op deze wandeling word je meegenomen naar de typerende plekjes die Albijn, samen met zijn schilderende collega’s van de Latemse School, vereeuwigd hebben op doek. Her en der langsheen dit traject vind je dan ook infoborden met wat uitleg over deze kunstenaars.

De wandeling is 9 kilometer lang, en start vlakbij de Latemse Koutermolen, waar je je wagen gratis kan parkeren. De wandeling is voorzien van zeshoekige bordjes met groen opschrift en deze begeleiden je bij de aanvang via 2 kunstgalerijen naar de Sint-Martinuskerk, waar je nog tal van bezienswaardigheden binnenin kunt bekijken. Een aanrader is om het wandelpad even te verlaten, ter hoogte van het Tempelhof, en te genieten van een indrukwekkend uitzicht op de Leie.

Aangezien je later doorheen de Latemse Meersen wandelt, kan je jezelf beter voorzien van een stevig schoeisel om over de onverharde wegen te wandelen.

Aan de Vossestraat kan je er opnieuw voor kiezen om het wandelpad even te verlaten en verder te stappen tot aan Baarleveer, of om het imposante Torenhuis te bekijken.

Kunst en natuur zijn hier de hoofdrolspelers tijdens deze wandeling in de mooie Leiestreek.

 

Bezienswaardigheden:

  • de Latemse Koutermolen
  • het woonhuis van Albijn Van den Abeele
  • het huis van Valerius de Saedeleer
  • de Latemse Meersen
  • het Torenhuis

Hapje en een drankje:

Bron: StapAf en dienst Toerisme Oost-Vlaanderen

Met dank aan: StapAf, dienst Toerisme Oost-Vlaanderen en de dienst Toerisme Leiestreek

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Ryckaert Gino