Naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de gruwel van de Eerste Wereldoorlog hebben televisiezender Eén en de provincie West-Vlaanderen besloten om samen een fictiereeks te maken over deze oorlog. Deze reeks wordt eind 2013 uitgezonden en is dan ook het startschot voor de herdenking van deze Eerste Wereldoorlog.

De Dienst voor Toerisme van de Westhoek heeft rond dat thema zes nieuwe autoroutes ontwikkeld, welke vertrekken uit verschillende invalshoeken en verspreid liggen over de gehele Westhoek. Elke route heeft een gemiddelde afstand van 70 kilometer, en sluit aan op één van de andere routes, zodat je steeds een combinatie kan maken van meerdere routes op een dag.

De zes verschillende routes zijn:

  1. In het noorden, tussen Nieuwpoort en Diksmuide, wordt het verhaal van de onderwaterzetting verteld
  2. Ieper en omstreken leert je de geschiedenis van de Ieperboog , alsook van de stad Ieper tijdens deze oorlog
  3. Tussen Diksmuide en Ieper kom je alles te weten over het Belgische verhaal
  4. In het zuiden van de Westhoek, kom je meer te weten over het leven achter het front
  5. De autoroute rond Veurne vertelt je het Belgische verhaal, terwijl de route in en rond Poperinge aandacht schenkt aan de Britse sector achter de frontlinie
  6. De laatste autoroute bekijkt de oorlog vanuit het Duitse perspectief en verkent de streek tussen Zonnebeke en Ploegsteert
Deze routekaarten zijn verkrijgbaar bij de diensten voor toerisme alsook bij Westtoer: http://www.westtoer.be/westtoer/index.aspx. Alle routes krijgen een aparte bewegwijzering en een bijhorende brochure waarin je alle belangrijkste bezienswaardigheden terugvindt.
Wil je meer te weten komen over de Westhoek, klik dan hierna op een link: