Deze winter gaat de achtste editie van het winterwandelfestijn van start. Tijdens tal van heerlijk winterse wandelingen geniet je onderweg van iets lekkers om je te verwarmen of om je op krachten te laten komen. Iedereen is uiteraard van harte welkom. Zowel de recreatieve wandelaar als de meer geoefende wandelaar als gezinnen met kinderen. De deelname per wandeling kost 5,00 EUR per persoon (incl. proevertjes onderweg).


Zondag 21 januari: Wintertrip langs trage wegen


Tijdens de 10 kilometer lange wandeling ontdekken we de vele  trage wegen in de gemeente Zandhoven. Vanuit het centrum stappen we langs smalle veldwegen en bospaden richting Massenhoven. Bij het hof van Montens krijgen we een deskundige uitleg van onze plaatselijke gids. Onderweg worden we verwend met winterse lekkernijen. Trek je wandelschoenen aan en kom mee genieten en proeven!

Hoe inschrijven: verplicht, paula.henderickx@skynet.be, 0475 59 32 76

Vertrek: Lokaal van de Koninklijke Harmonie, Schriekweg 5a, 2240 Zandhoven

Vertrekuren: vrij vertrek tussen 11.30 en 14.00 uur

Meer informatie:  Paula Henderickx (paula.henderickx@skynet.be, 0475 59 32 76)


Zondag 28 januari: Beleef Ranst in de winter!  


 

Tijdens deze wandeling over een afstand van 8,5 kilometer en op maat van echte natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen bewonder je het bezinnings- en ontmoetingscentrum ‘Hof Zevenbergen’. Dit 18de eeuwse kasteel in rococostijl kent een lange geschiedenis en is sinds 1977 in beheer van vzw Hof Zevenbergen. Onderweg kan je met al je zintuigen genieten in het prachtige Zevenbergenbos, een beschermd natuurgebied, beheerd door werkgroep Natuurpunt Zevenbergenbos. Het bos lijkt schijnbaar nog in winterrust, maar met een beetje geluk zie je een goudhaantje, mezensoorten of een schichtige ijsvogel met zijn opvallende kleuren.

Na de boswandeling loop je over het domein van dienstverleningscentrum Zevenbergen. Zij begeleiden kinderen en volwassenen met een complexe, meervoudige handicap. Je kan proeven van een heerlijk geurend pompoensoepje. De pompoenen zijn gekweekt in de volkstuintjes op het domein met bewoners van DVC Zevenbergen en vrijwilligers uit de buurt. De kinderen kunnen heerlijk vertoeven in de kinderboerderij.

Stevig schoeisel is aangeraden. Honden zijn buiten toegelaten aan de leiband. De honden zijn binnen niet toegelaten.

Hoe inschrijven: inschrijvingsgeld ter plaatse cash betalen.
Wil je na de wandeling (vanaf 17.00 uur) genieten van een driegangenmenu aan het vertrekpunt, dan ben je verplicht om zowel voor de wandeling als voor het driegangenmenu in te schrijven voor 18 januari op www.ranst.be. Het aantal plaatsen is beperkt dus snel inschrijven is de boodschap.
Prijzen driegangenmenu: 18,00 EUR (volwassene), 12,00 EUR (kind tot 12 jaar)

Vertrek: Okra Ranst, Valkenlaan 1, 2520 Ranst

Vertrekuren: vrij vertrek tussen 13.00 en 15.00 uur

Meer informatie: 03 225 34 19 of karen.wallebroek@ranst.be


Zondag 11 februari: Valentijnswandeling


9 Kilometer lang zijn liefde en verleiding de warme tegenpolen van de gure noorderwind, van sneeuw, regen en van de soms ijskoude wintermaand februari. Liefde van een partner, van goede vrienden en van familie doet enorm veel deugd. Toerisme Zoersel wil dat je eens extra van de liefde geniet en zorgt daarbij voor de verleiding met liefdevol bereide streekeigen producten, met winterlandschappen en verborgen hoekjes, waar de gemeente Sint-Antonius Zoersel zo rijk aan is.

Echt een wandeling om te doen met al wie je lief of dierbaar is en om deze liefdes- en vriendschapsbanden aan te sterken en te genieten van winterse lekkernijen. Na de wandeling en de lekkernijen, kan je terug naar huis, gesterkt door de warmte van… Zoersel. Deze wandeling is toegankelijk voor buggy’s en rolwagens.

Hoe inschrijven: voor 9 februari inschrijven via www.toerismezoersel.be of 03 298 00 00 of toerisme@zoersel.be

Vertrek: De Kapel (feestzaal van het gemeentehuis van Zoersel), Handelslei 167, 2980 Sint-Antonius Zoersel

Vertrekuren: vrij vertrek tussen 12.00 en 15.00 uur (aankomst ten laatste om 18.00 uur)

Meer informatie: 03 298 00 00 en www.toerismezoersel.be


Zondag 18 februari: Puijel, 2018


We confronteren even het hedendaagse Puijel (Poederlee) met zijn boeiend verleden. We vertrekken door woonwijken maar komen snel in open landbouwruimte mee mega(pluim)veestallen. Op weg naar het gehucht Heerle passeren we het bedrijf van boer Joris Willems, o.a. leverancier van de gerst voor de Gageleer – het bier van Natuurpunt. We kronkelen dan door het natuurreservaat Den Haert om zo langs de Aa te belanden. Het verbrande – volledig verdwenen – kasteel ‘Hof van Poederlee’ (1536) spreekt tot de verbeelding. Een paar unieke stukken – spreeuwenpotten – uit de opgravingen, zal je kunnen bekijken. We komen langs de motte en de vistrap op de Aa, heel recent aangelegd om de vissen stroomopwaarts de gelegenheid te geven te paaien. Eindigen doen we met een andere monument: Heggekapel waar het Wonder van de Hegge in 1412 de hele streek in rep en roer zette. In totaal heb je dan 9,5 kilometer in de benen.

Hoe inschrijven: inschrijven gewenst bij Toerisme Lille (014 88 20 10, toerisme@lille.be) 

Vertrek: Mollenhof, Lichtaartsesteenweg 1, 2275 Lille 

Vertrekuren: vrij vertrek mogelijk tussen 13.00 en 15.00 uur 

Meer info: www.lille.be/toerisme of 014 88 20 10


Zondag 11 maart: Gezonde lucht van Westmalle  


 

Honderd jaar geleden stond onze regio bekend voor zijn gezonde lucht, ook de bossen rond de Trappistenabdij. Heel wat mensen kwamen en komen dan ook naar hier om te wandelen in deze gezonde lucht. Maar ook zieke mensen kwamen naar hier om in verschillende sanatoria, een herstellingsoord voor chronisch zieke patiënten, te herstellen, meestal van tuberculose. Bedrust, schone lucht en gezonde voeding waren toen de belangrijkste geneesmiddelen tegen deze zeer besmettelijke ziekte. Tijdens deze winterwandeling ontdekken we de boeiende geschiedenis van het bos met de gezonde lucht en de verschillende verzorgingsinstellingen die hier hun plek gevonden hebben. Malle verwacht iedereen tijdens deze 7,5 kilometer lange tocht. Deze wandeling is niet geschikt voor buggy’s of rolstoelgebruikers.

Hoe inschrijven: toerisme@malle.be of 03 310 05 14 (op voorhand inschrijven is noodzakelijk zodat er voldoende proevertjes zijn)

Locatie: Huize Walden, Sint-Pauluslaan 12, 2390 Malle

Vertrekuren: gegidst vertrek mogelijk om 12.00 uur, 12.30 uur, 13.00 uur, 13.30 uur, 14.00 uur en 14.30 uur 

Meer informatie: www.toerisme-malle.betoerisme@malle.be of 03 310 05 14


Bron: December nieuwsbrief – Toerisme Malle

Met dank aan de dienst Toerisme Malle