Ligging:

In het Vlaams Gewest vind je de provincie Vlaams-Brabant terug, de op één na kleinste provincie van ons land en samen met Waals-Brabant de jongste van ons land. Naast Leuven, die de hoofdstad er van is zijn Vilvoorde, Halle, Tienen, Diest en Aarschot eveneens belangrijke steden in deze regio, en in het hart van Vlaams-Brabant vind je het Brussels Hoofdstedelijk Gewest terug.

Beschrijving:

Deze wijngaardbergwandeling is 8 kilometer lang, en is een themaroute op het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels, die je voor de prijs van 6 euro kan bekomen bij de Dienst Toerisme Vlaams-Brabant. Wens je bij de wandelkaart ook een infogids, dan betaal je slechts 9 euro.

Starten doe je vanop het prachtige marktplein van Wezemaal aan het oud gemeentehuis, waarin zich nu het Wijnbezoekerscentrum bevindt. Maar dat bezoeken we pas later. Eerst gaan we wandelen en daarvoor volgen we de opeenvolgende knooppunten, die ervoor zorgen dat we na 8 kilometer weer aan ons vertrekpunt komen en we volop kunnen gaan proeven van die heerlijke Godendrank.

Een parkeerplaats zoeken in de nabije omgeving is zeker geen probleem. De wandeling loopt over verharde starten, maar deels ook over onverharde veldwegen en paden; alsook over steile hellingen. Als bewegwijzering zijn er rechthoekige borden met een rode opdruk voorzien.

De te volgen knooppunten zijn 6 – 62 – 63 – 65 – 74 – 64 – 61 en tot slot weer helemaal terug knooppunt 6, dat ons terug naar het marktplein brengt. Onderweg kan je genieten van de prachtige Norbertijnenpastorie, daterende uit 1624 en voorzien van een slotgracht en een mooi aangelegde tuin.

Je wandelt over de wijngaardberg die je toelaat te genieten van de terrassen waarop vroeger de wijngaarden waren aangeplant. Je komt langs de beschermde Wijngaardmuur en drie verlaten ijzerzandsteengroeven en tot slot wandel je langs een erkend natuurreservaat en door een majestueus beukenbos. Kortom alle nodige ingrediënten voor een geslaagde daguitstap zijn aanwezig.

Eénmaal terug kan je volop genieten van de Hagelandse wijn in het Wijnbezoekerscentrum dat geopend is tijdens de zomerperiode van Pasen tot en met het herfstverlof van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. Gesloten op maandag. Tijdens de winterperiode enkel open op zondag van 13 tot 17 uur. Voor groepen en mits afspraak, wordt het bezoekerscentrum ook geopend buiten de openingsuren.

Deze pagina kwam tot stand met goedkeuren van de dienst Toerisme Vlaams-Brabant, waarvoor mijn dank!