Tijdens de gruwelijke oorlogsjaren werd door de Duitsers een elektrische draadversperring geplaatst tussen Knokke en Aken, die moest verhinderen dat de vluchtende Belgische bevolking, buurland Nederland niet kon bereiken.

De totale afstand tussen Knokke en het Drielandenpunt was 450 kilometer lang, en om die afstand wat in te korten, kwamen grote stukken van ons land achter de dodendraad te liggen.

Op die manier zaten de inwoners als het ware opgesloten tussen de dodendraad en de rijksgrens. Een precies cijfer van het aantal slachtoffers die deze dodendraad gemaakt heeft kent men echter niet, die variƫren van enkele tientallen tot minstens vijfduizend. Reden genoeg om even stil te staan bij deze gruwel en de slachtoffers te herdenken gedurende deze 3,3 kilometer lange wandelroute.

Onderweg vind je twee reconstructies met infoborden en ingesproken verhalen, welke je ter plaatse kan beluisteren van zodra je deze inscant door middel van een QR-code, ofwel kan je deze ook vooraf downloaden via www.dodendraad.org omwille van het beperkte internetbereik ter plaatse.

Het startpunt van deze wandeling is gelegen aan knooppunt 24 aan de St. Rumolduskerk, Zondereigen 6, 2387 Baarle-Hertog, waar er voldoende parkeerplaats voorzien is. Eenmaal vertrokken moet je dan wandelen in de richting van de volgende opeenvolgende knooppunten: 22 – 21 – 20 – 17 – 20 en dan weer helemaal terug naar je beginpunt thv knooppunt 24.

Een gratis brochure met daarin de volledige wegschrijven en alle uitleg omtrent deze wandeling kan je vooraf downloaden en op de dag van je wandeling meenemen.

Je kan natuurlijk ook steeds contact opnemen met de Dienst Toerisme Hoogstraten of de Dienst Toerisme Baarle-Hertog-Nassau.

 

Met dank aan de Dienst Toerisme Hoogstraten!

Met dank aan de Dienst Toerisme Baarle-Hertog-Nassau!