Voeren, of in het Frans Fourons,  is bij velen alleen maar bekend als de woelige taalgrensgemeentewaarover geregeld nationale onenigheid tussen Vlamingen en Walen ontstond. Gelukkig ontdekken steeds meer wandelaars en fietsers de Voerstreek als een wandel- en natuurgebied. Naar Vlaamse of Nederlandse normen is de Voerstreek immers één van de mooiste streken van Vlaanderen, waarin flora en fauna er speciale trekjes hebben.

Meer info omtrent de Voerstreek kan je vinden door middel van deze link: https://langsvlaamsewegen.be/limburg-2/voerstreek/.

De 4 kilometer lange wandeling welke ik op deze pagina wil voorstellen aan jullie, start aan het Bezoekerscentrum Voerstreek, Pley 13, in ’s Gravenvoeren. Het is een landelijke wandeling die gedeeltelijk op verharde wegen, maar ook door het grasland loopt en daardoor is ze helaas niet aanbevolen voor mensen met een rolstoel of gezinnen met een kinderwagen.

Aangezien de wandeling niet bewegwijzerd is, kunnen jullie de wandeling en de beschrijving die je onderweg nodig hebt, gratis downloaden via deze link: http://www.reisroutes.be/wandelroutes/voeren-korte-wandelroute-181-2.aspx. Parkeren kan in de Boomstraat, daar is een voorziene parking en op het plein aan de kerk is blauwe zone.

Ook met het openbaar vervoer kan je de startplaats voor deze wandeling bereiken, en dit vanuit Tongeren met lijn 39b. kijk alvast voor meer info op de website van de lijn: http://www.delijn.be/index.htm. Tenslotte dien ik ook nog even te vermelden dat er in de dorpskern van ’s Gravenvoeren tal van eet- en drankgelegenheden zijn, die je op je wandelroute tegenkomt.

Dit moet je zeker gezien hebben:

  • de Sint-Lambertuskerk waarvan de toren in mergelsteen deels nog dateert uit de 14de eeuw
  • de vele wegkruisen, zowel houten als metalen
  • het 185 hectare natuurreservaat Altenbroek boordevol holle wegen, houtkanten, graften, poelen en bronnen, hoogstam boomgaarden en beekjes

Een leuke en andere manier om de Voerstreek te verkennen is vanop de scooter. Indien dit je interesse opwekt, kijk dan vlug via de volgende link wat de mogelijkheden zijn: https://langsvlaamsewegen.be/de-streek-rond-voeren-verkennen-met-de-scooter/