Deze wandeling met een totale afstand van 7 kilometer is bewegwijzerd met houten paaltjes met ruitvormige plastic richtingaanwijzers, start aan het gemeentehuis van Destelbergen, Dendermondsesteenweg 430, waar je trouwens ook je wagen kan parkeren, maar informeer vooraf eens naar de totale tijd dat je je wagen hier op de parking mag parkeren.

Je verlaat het gemeentehuis dat ondergebracht is in het voormalige Kasteel van Acker en loopt nu het Reinaertpark in, om dan in een halve rondje langsheen de vijver  te wandelen, vooraleer je dit mooie park verlaat om dan links, de Bergenmeersenstraat in te slaan. Deze Bergmeersen bestaan uit een aaneenschakeling van natte graslanden, welke voornamelijk worden gebruikt als graasweiden.
Op het einde van de straat kom je voorbij het Damvalleimeer; een natuurgebied dat ontstaan is in een oude meander van de Schelde.Hier neem je aan de linkerkant het wandelpad rondom dit meer tot je voorbij de vogelobservatiehut gepasseerd bent, waar je links over een bruggetje moet gaan, weg van het meer.
Even later passeer je het Kasteel van Heusden aan je linkerzijde, wanneer je in de Damvalleistraat wandelt. Op het einde van de straat wordt het even uitkijken, wanneer je de Reinaertweg moet oversteken, maar eenmaal in de Prikstraat kan je gewoon weer veilig verder wandelen richting Merkenshamstraat waar je het derde kasteel terugvindt, namelijk het Walboskasteel.
Hier wordt het even later weer opletten, want je dwarst voor de tweede maal de Reinaertweg vooraleer je in de Kerkham komt, en vandaar uit wandel je weer terug naar je startpunt, het gemeentehuis van Destelbergen.