De vernieuwde Scheldelandroute wil een perfecte mix zijn tussen een rit met de wagen en motor; afwisselend met nu en dan een korte wandeling in een recreatiedomein, een bezoek aan een museum of gewoonweg gezellig genieten op een terrasje. Op die manier kunnen niet alleen jonge gezinnen met kinderwagens deze tocht ondernemen, maar kunnen de rolstoelgebruikers evenzeer genieten van een gezellige dag onder vrienden of familie.

Deze Scheldeland-autoroute bestaat uit twee lusvormige trajecten welke elk ongeveer 100 kilometer lang zijn. Onmogelijk dus om beide tochten op één dag te doen. Maar niet getreurd want ook in deze streek vindt je heel wat logeermogelijkheden, welke via de volgende link te bekijken zijn: http://www.bedandbreakfast.be/info/Scheldeland.html.

De eerste lus brengt de automobilist of motard doorheen het Antwerpse Scheldeland, gaande van Klein-Brabant naar de Rupelstreek om te eindigen in Mechelen; onderweg moet je zeker halt houden in het provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom; waar de kinderen zich naar hartelust kunnen uitleven op de speeltuigen, welke aangepast zijn voor kinderen met functionele beperkingen.

Genieten van een mooi zicht op de Rupel kan je doen vanop het terras van brasserie 3ri4den in Rumst, een zaak die zelfs het groene pluslabel kreeg wat zovel betekent als topcategorie in de labeling.

De tweede lus loopt doorheen de Oost-Vlaamse kant van de Schelde via Dendermonde, Wetteren en het Donkmeer. Aanbevolen is de tuin van het provinciaal domein Den Blakken in Wetteren, waar een wandelparcours voor rolstoelgebruikers, slechtzienden en blinden werd aangelegd. Daarnaast is er ook nog een tast- en geurtuin.

In het Scheldedorp Hamme zijn er aangepaste parkeerplaatsen voorzien op het marktplein en is het bakkersmuseum in de molen goed toegankelijk; tot slot is de aantrekkelijke Mirabrug uit de gelijknamige film ook makkelijk bereikbaar vanwege de haalbare helling.

Voor meer info en een gedetailleerde brochure en wegbeschrijving van deze route kan je steeds terecht op hun website of in de toeristische infokantoren. Voor een beschrijving betreffende de toegankelijkheid van de bezienswaardigheden, neem je best een kijkje op de website van Toerisme Scheldeland. Tot slot nog even vermelden dat er toegankelijkheidsfiches zijn die je kan downloaden om je tocht goed voor te bereiden.

Zin om het Scheldeland nog meer te ontdekken? Vind het antwoord hier via de onderstaande linken:

https://www.langsvlaamsewegen.be/oost-vlaanderen/scheldeland/

https://www.langsvlaamsewegen.be/oost-vlaanderen/scheldeland/ontdek-de-mooiste-plekjes-van-het-scheldeland-met-je-wagen/

https://www.langsvlaamsewegen.be/oost-vlaanderen/scheldeland/boottochten-in-het-scheldeland/

https://www.langsvlaamsewegen.be/oost-vlaanderen/scheldeland/fietsen-in-het-scheldeland/

https://www.langsvlaamsewegen.be/oost-vlaanderen/scheldeland/wandelen-in-het-scheldeland/