De Sjouwers-mountainbikeroute kan je op verschillende plaatsen starten en neemt je mee voor een totale afstand van 41,5 kilometer doorheen de Leiestreek. Ter hoogte van Aalbeke, Lauwe, Marke en Rekkem; waar heel wat verborgen paadjes zijn, ontdek je de streek van de sjouwers, de seizoensarbeiders en ter ere van de Vlamingen die als seizoensarbeiders het zware werk gingen uitvoeren net over de grens met Frankrijk, werd het monument “De Sjouwer” opgericht.

Deze route is een mix wat betreft het landschap en de paden waarover je fietst, want ze brengt je van het laagst gelegen punt in de regio, het jaagpad langs de Leie, via het Kraaiveld naar de top van de Smokkelpot en de beste paden leiden je dan tot bij en doorheen het Preshoekbos. Deze sjouwersmountainbike route flirt met de Franse grens en brengt je onder andere ook nog langsheen de Murisson, den Dronkaard, Triloy, de Potijzer, de Marionettenberg, Arme Leute, de Bramier en nog vele andere bezienswaardigheden.

Zin om de route toch wat korter te maken, dan kan je ter aller tijde de beslissing nemen om terug te keren. Een kaart met daarop een gedetailleerde routebeschrijving kan je voor de prijs van 2,50 euro bekomen bij de dienst Toerisme Westtoer, via deze link: http://www.fietsen-wandelen.be/fietsenwandelen/winkelwagen.aspx.