Dementie is een ziekte die vooral bij oudere mensen voor komt en cijfers tonen aan dat er in België 150.000 patiënten zijn; 2,3 % hebben een leeftijd van 50 jaar of iets ouder. Wanneer  men de oudere leeftijdsgroepen bekijkt, valt het op dat het percentage rechtevenredig is aan de leeftijd; want vanaf 65 jaar heeft 5 % een ernstige  vorm en 15 % een lichte vorm van dementie. Vanaf 80 jaar spreekt men reeds over 25 %.

In Bonheiden, gelegen in de provincie Antwerpen doet men er alles aan om het taboe rond deze ziekte te doorbreken en wil men de ziekte voor elkeen verstaanbaar en begrijpbaar maken. Hier opteren ze voor de mogelijkheden van mensen met een dementie en niet hun beperkingen.

Er werd een parcours samengesteld over een afstand van 4 kilometer doorheen het centrum van Bonheiden, waarlangs her en der in totaal 10 bankjes werden opgesteld, zodat de wandelaars even de tijd hebben om te rusten en te genieten van alle momenten die in het leven van de patiënten aanwezig zijn. Dit initiatief kwam tot stand dankzij de samenwerking van VZW Den Olm en de gemeente Bonheiden.

Alles staat keurig beschreven in een brochure welke je gratis kan verkrijgen bij het Gemeentehuis, Gemeenschapscentrum ’t Blikveld en woon- en zorgcentrum Den Olm in Bonheiden. Natuurlijk kan je de wandeling ook downloaden, zodat je bij aankomst meteen van start kan gaan. Op je wandeling passeer je de Blijdenberghoeve, gelegen in de Zellaerdreef 32, waar je onder andere kan genieten van een lekker zelfgemaakt ijsje.

 

 

 

 

 

 

 

m