Benodigdheden voor 4 personen:
- 2 Conference-peren
- 1 halve citroen
- 130 gr suiker
- kaneel, steranijs, saffraan
- 15 ml room
- gelatineblaadjes
- 10 gr eigeel
- 6 gr maïszetmeel
- 25 gr eiwit
- 12 ml Wilderen Double Gin
- perenstroop van Jacobsfruit
Bereidingswijze:
- Maak een suikersiroop: 40 gr suiker, doe er de specerijen en saffraan bij, pers de citroen uit en voeg er het sap en de citroen aan toe en laat zachtjes koken
- Schil de Conference-peren, halveer en laat garen onder gesloten deksel en laat ze een nacht afkoelen
- Maak een banketbakkersroom; 5 ml room en 5ml kookvocht van de peren en breng aan de kook
- Meng het eigeel met het maïszetmeel, 30 gr suiker en wat perenvocht
- Als de room kookt, giet je deze over de eigeelmassa, zet opnieuw op het vuur en laat even al roerend doorkoken
- Laat afkoelen in de ijskast
- Warm de Wilderen Double Gin op, laat een gelatineblaadje weken in koud water en voeg de gelatine toe
- Klop de rest van de room halfstijf met wat suiker
- Meng de gin met de banketbakkersroom en de slagroom
- Vul de glazen weckbokaaltjes met de room
- Snij de peren en verdeel over de potjes
- Doe er wat perenstroop over en houd de potjes koel
- Maak een meringue van losgeklopte eiwitten en warme suikersiroop, giet deze over de losgeklopte eiwitten en kloppend in de keukenrobot laten afkoelen
- Verdeel de meringue over de potjes met een spuitzak
- Plaats de potjes even onder de grill en laat de meringue mooi bruin worden
Dit gerecht kwam tot stand dankzij chef Wilfried Beliën (©). Zie ook www.limburgopsmaak.be
Bron: © Sint Truiden, hoofdstad van Haspengouw, Toeristische Gids 2017 (©)
Met dank aan de Toeristische dienst van de stad Sint-Truiden, en in het bijzonder aan mevrouw Hilde Vautmans, Schepen van Toerisme.