Benodigdheden voor 4 personen:

  • 2 Conference-peren
  • 1 halve citroen
  • 130 gr suiker
  • kaneel, steranijs, saffraan
  • 15 ml room
  • gelatineblaadjes
  • 10 gr eigeel
  • 6 gr maïszetmeel
  • 25 gr eiwit
  • 12 ml Wilderen Double Gin
  • perenstroop van Jacobsfruit

Bereidingswijze:

  • Maak een suikersiroop: 40 gr suiker, doe er de specerijen en saffraan bij, pers de citroen uit en voeg er het sap en de citroen aan toe en laat zachtjes koken
  • Schil de Conference-peren, halveer en laat garen onder gesloten deksel en laat ze een nacht afkoelen
  • Maak een banketbakkersroom; 5 ml room en 5ml kookvocht van de peren en breng aan de kook
  • Meng het eigeel met het maïszetmeel, 30 gr suiker en wat perenvocht
  • Als de room kookt, giet je deze over de eigeelmassa, zet opnieuw op het vuur en laat even al roerend doorkoken
  • Laat afkoelen in de ijskast
  • Warm de Wilderen Double Gin op, laat een gelatineblaadje weken in koud water en voeg de gelatine toe
  • Klop de rest van de room halfstijf met wat suiker
  • Meng de gin met de banketbakkersroom en de slagroom
  • Vul de glazen weckbokaaltjes met de room
  • Snij de peren en verdeel over de potjes
  • Doe er wat perenstroop over en houd de potjes koel
  • Maak een meringue van losgeklopte eiwitten en warme suikersiroop, giet deze over de losgeklopte eiwitten en kloppend in de keukenrobot laten afkoelen
  • Verdeel de meringue over de potjes met een spuitzak
  • Plaats de potjes even onder de grill en laat de meringue mooi bruin worden

Dit gerecht kwam tot stand dankzij chef Wilfried Beliën (©). Zie ook www.limburgopsmaak.be

Bron: © Sint Truiden, hoofdstad van Haspengouw, Toeristische Gids 2017 (©)

Met dank aan de Toeristische dienst van de stad Sint-Truiden, en in het bijzonder aan mevrouw Hilde Vautmans, Schepen van Toerisme.