Kortrijk gaat prat op een eeuwenoude geschiedenis als Guldensporenstad, en in het moderne multimediaal museum “Kortrijk 1302″ kom je er alles over te weten. Daarnaast is het ook de stad van Stijn Streuvels, een pseudoniem voor Frank Lateur, en één van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren van zijn tijd.
Kortrijk is een stad aan de Leie met aandacht voor zijn geschiedenis die zich uit in de oude en nieuwe gebouwen. Trekpleister zijn de vele shoppingcentra, de stadsvernieuwingen waarin verschillende groene zones zijn uitgewerkt.
Op mijn website stond vroeger reeds een eerste stadswandeling vermeld, maar sinds kort heeft Kortrijk een vernieuwde versie. Goed voor een totale afstand van 4,8 kilometer met start op de parking aan de Broeltorens of van op het Stationsplein aan de voorkant van het station.
Deze stadswandeling is volledig vlak en loopt volledig over verharde wegen, waardoor ze eveneens door gezinnen met kinderwagens of door rolstoelgebruikers en scootmobielgebruikers kan gedaan worden. Een bewegwijzering is er niet, maar dankzij een kaart en een gedetailleerde beschrijving die je onderweg alle nodige info geeft, raak je nergens het noorden kwijt. Indien gewenst kan je ook alle info bekomen bij de Dienst Toerisme.
De mooiste bezienswaardigheden onderweg zijn:
- de Broeltorens
- de Leie overbrugd door zeven bruggen
- het Nationaal Leiemonument
- de Onze-Lieve-Vrouwekerk
- het Begijnhof
- de Sint-Maartenskerk
- het Museum Kortrijk 1302
- de Vrijmetselaarstempel
- het Groeningemonument en -poort
- Broeder Isidoor in de kerk van de passionisten
- het Baggaertshof
- het shoppingcenter K in Kortrijk
- het Standbeeld Jan Palfijn en de Stadsschouwburg
- het Broelmuseum
Eten en drinken:
Tijdens deze wandeling passeer je tweemaal in de nabijheid van of langs de Grote Markt, daar zijn de meeste eetgelegenheden gelegen, van een eenvoudige frituur tot een pittabar, bistro of restaurant. Ook in “K in Kortrijk”, het shoppingcenter, zijn er op de bovenste verdieping verschillende eetgelegenheden.
Info betreffende de foto op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.