Benodigdheden:

  • 6 grote ajuinen
  • 10 teentjes look
  • 1 bierglas witte wijn
  • 750gr (min) champignons
  • 2-3 citroenen
  • 3 kg gehakt
  • 1 bouillonblokje
  • 20 GEDROOGDE! chili pepers
  • 9 x 400gr (blikken) blokjes tomaat in tomatensap
  • 1 potje tomatenpuree (140gr)
  • Spaghettikruiden
  • Olijfolie

Voorbereiding:

  • Het gehakt eventueel bijkruiden met zout,peper en nootmuskaat, verdelen in 2×1,5kg.
  • 1,5kg in balletjes draaien(duurt makkelijk een uurtje)
  • De ajuin in stukjes snijden en dito voor de lookteentjes.
  • De champignons spoelen en in schijfjes snijden.
  • De citroenen persen voor citroensap.

Bereiding:

  • De ajuin in een grote ketel bakken tot deze bijna glazig zijn, dan de gesneden look erbij,niet vroeger anders verbrand de look.
  • Als de ajuin glazig is,de tomatenpuree toevoegen,inroeren en een minuutje of 2-3 inbraden.
  • Dan mogen de blikken tomatenblokjes,het glas witte wijn en het bouillonblokje erbij.
  • Dit alles 1 uur laten sudderen, met VEEL! roeren,indien er ook maar iets aanbrand is de saus eraan voor de moeite!!!
  • Ondertussen beginnen met de 1,5kg onbewerkt gehakt te bakken met olijfolie en zo klein mogelijk pletten(tip: laat het gehakt eerst wat braden voor je met een vork het gehakt begint te pletten,opletten voor de anti kleeflaag).
  • Vooraf de champignons en het citroensap apart in een pannetje laten stoven.
  • Als de tomatensaus 1 uurtje geprutteld heeft,de saus mixen. Het reeds gebraden gehakt en de chili pepertjes erbij doen.Eens goed strooien met de spaghettikruiden,geen schrik hebben om teveel in te doen.
  • Het in balletjes gedraaide gehakt braad ik nu eveneens met een beetje olijfolie en als deze mooi gaar zijn,bij de saus voegen en als laatste de champignons toevoegen.
  • Dit alles nog een uurtje zeer zachtjes laten doorpruttelen met regelmatig roeren.
  • De saus is nu klaar,doch voor de volledige smaak te hebben,best een nachtje laten rusten en de volgende dag pas in de vriezer steken.

Smakelijk.