Benodigdheden:
- 6 grote ajuinen
- 10 teentjes look
- 1 bierglas witte wijn
- 750gr (min) champignons
- 2-3 citroenen
- 3 kg gehakt
- 1 bouillonblokje
- 20 GEDROOGDE! chili pepers
- 9 x 400gr (blikken) blokjes tomaat in tomatensap
- 1 potje tomatenpuree (140gr)
- Spaghettikruiden
- Olijfolie
Voorbereiding:
- Het gehakt eventueel bijkruiden met zout,peper en nootmuskaat, verdelen in 2×1,5kg.
- 1,5kg in balletjes draaien(duurt makkelijk een uurtje)
- De ajuin in stukjes snijden en dito voor de lookteentjes.
- De champignons spoelen en in schijfjes snijden.
- De citroenen persen voor citroensap.
Bereiding:
- De ajuin in een grote ketel bakken tot deze bijna glazig zijn, dan de gesneden look erbij,niet vroeger anders verbrand de look.
- Als de ajuin glazig is,de tomatenpuree toevoegen,inroeren en een minuutje of 2-3 inbraden.
- Dan mogen de blikken tomatenblokjes,het glas witte wijn en het bouillonblokje erbij.
- Dit alles 1 uur laten sudderen, met VEEL! roeren,indien er ook maar iets aanbrand is de saus eraan voor de moeite!!!
- Ondertussen beginnen met de 1,5kg onbewerkt gehakt te bakken met olijfolie en zo klein mogelijk pletten(tip: laat het gehakt eerst wat braden voor je met een vork het gehakt begint te pletten,opletten voor de anti kleeflaag).
- Vooraf de champignons en het citroensap apart in een pannetje laten stoven.
- Als de tomatensaus 1 uurtje geprutteld heeft,de saus mixen. Het reeds gebraden gehakt en de chili pepertjes erbij doen.Eens goed strooien met de spaghettikruiden,geen schrik hebben om teveel in te doen.
- Het in balletjes gedraaide gehakt braad ik nu eveneens met een beetje olijfolie en als deze mooi gaar zijn,bij de saus voegen en als laatste de champignons toevoegen.
- Dit alles nog een uurtje zeer zachtjes laten doorpruttelen met regelmatig roeren.
- De saus is nu klaar,doch voor de volledige smaak te hebben,best een nachtje laten rusten en de volgende dag pas in de vriezer steken.
Smakelijk.