Heb je al ooit een legioen Romeinse soldaten, een Romeins fort, een Romeinse tempel of een Romeins dorp… in LEGO® stenen gezien?
Dit en veel meer kan je komen ontdekken in het Regionaal Archeologisch Museum te Maaseik van 10 september 2016 tot en met 5 maart 2017.

Kathy Sas is archeologe en voorzitter van AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie, en Tom De Bruyker is voorzitter van BeLUG, de Belgische LEGO® club. Samen met hun 16-jarige zoon Andreas geven ze op een verbluffende vorm aan hun gedeelde passie voor bouwstenen en archeologie. De mooiste creaties zijn samengebracht in een unieke tentoonstelling “Romeinen in LEGO® stenen”. Speciaal voor Musea Maaseik wordt het Romeinse Maasland in LEGO® gebouwd, met o.a. de Via Mosae, een grafveld en een Maaslandse villa.

Deze tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. Voor scholen zijn er rondleidingen voorzien op maat van de leerplannen, eventueel gecombineerd met een workshop “bouw en beleef het Romeinse leven in LEGO®“.

Duur van de tentoonstelling
10 september 2016 tot en met 5 maart 2017

Locatie tentoonstelling
Musea Maaseik/Regionaal Archeologisch Museum, Markt 45, 3680 Maaseik

Openingsuren

Prijzen en reservatie

  • Individuele bezoeker: de tentoonstelling is inbegrepen in de normale ticketprijs van het museum. Elke zondag zijn er om 14u00 en om 15u00 gratis rondleidingen met gids (deze rondleidingen zijn geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 10jaar). Voor gezinnen met jongere kinderen hebben we een familiezoektocht. Voor Maaseikenaren is het museum gratis toegankelijk (niet in groepsverband).
  • Schoolgroepen: €1 per leerling
  • Workshop voor scholen: €1 per leerling
  • Leerkrachten: gratis
  • Gids voor scholen: gratis   

Reservatie scholen: 089 81 92 96
Reservatie voor groepen: 089 81 92 94 (geleide rondleiding mogelijk) 

Workshop voor gezinnen tijdens de schoolvakanties

De LEGO® tentoonstelling in de Musea Maaseik betekent plezier voor het hele gezin. Natuurlijk kun je er prachtige dingen over de Romeinse tijd in onze streken bekijken, maar je kunt ook zelf aan de slag!
De Musea Maaseik beschikken immers over speciale bouwpakketjes en koppelen deze aan workshops. (Die laatste zijn trouwens ook erg interessant voor scholen!) Afhankelijk van hun leeftijd, interesse of hulp van de ouders, kiezen de kinderen voor het pakketje van de Romeinse legionair, Caesar, Cleopatra, de Romeinse triomfboog of de Romeinse galei.

Enkele reacties van jonge bezoekers tijdens de herfstvakantie :
– “Mooi gebouwd en een leuke tentoonstelling, fijne workshop.” (Joren uit Neeroeteren)
– “Super cool en kei mooi” (Cas uit Schaffen)
– “Zeer mooi gebouwd. ik vind het tof dat ik als Grieks-Latijnse leerling veel dingen heb herkend. Een dikke proficiat aan de bouwers!” (Florian uit Zwevezele)
– “Super ! Mogen we het fort meenemen?” (Brent uit Herk-de-stad)
– “Het was leuk, vooral de zoektocht.” (Ruben uit Wellen)
– “Heel mooi, mooi gebouwd, mijn vraag of het te koop is.” (Koen uit Lanaken)
Schrijf je tijdig in voor de workshops tijdens de kerstvakantie op 28, 29 en 30 december en 4, 5 en 6 januari, om 13.30 uur of 14.30 uur (max. 15 personen per uur). Inschrijven kan via musea@maaseik.be.

Prijs: deze workshop is inbegrepen in de toegangsprijs . Maaseikenaren kunnen het museum gratis bezoeken, maar betalen voor de workshop een luttele euro per persoon…

Tip: Elke zondag zijn er rondleidingen om 14.00 en om 15.00 uur. Deze zijn geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar. Voor jongere kinderen is er de familiezoektocht!

Bron: dienst Toerisme Limburg

(© Toerisme Limburg)