De Brabantse Kouters is een gebied, dat zich ten noorden van Brussel situeert. Het bestaat uit verschillende gemeenten zoals Affligem, Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Vilvoorde en Zemst.

Deze streek bruist van bezienswaardigheden en van natuur. Kortom de ideale uitvalsbasis om rustige, individuele wandelingen of groepsuitstappen te maken in de provincie Vlaams-Brabant.

Je hebt de keuze uit vijf verschillende wandelingen, welke bewegwijzerd zijn en opgenomen in het gidsje “wandelgebied Dender-Lombeek”. Dat gidsje kan je bekomen voor de prijs van 6 euro op het gemeentehuis, dienst cultuur of toerisme Vlaams-Brabant. Daarnaast zijn er ook nog twee niet bewegwijzerde wandelingen.

Bewegwijzerde wandelingen:

  • Kluiswandelpad (11km) startplaats: CC abdij Affligem, Abdijstraat 6, Affligem
  • Henri Roselethwandelpad (10km) startplaats: Kerk Hekelgem, Kerkstraat, Hekelgem
  • René Mertenswandelpad (10km) startplaats: Kerk Essene, Kerkplein, Essene
  • Belledaalwandelpad (10,5km) startplaats: Kapel Ter Muilen, Muilemstraat, Liedekerke
  • Harry Haighwandelpad (12km) startplaats: Cultureel Centrum Bellekouter, Bellestraat 99, Affligem

Niet bewegwijzerde wandelingen:

  • Hopcultuurtrip (7 of 5 km) startplaats CC abdij Affligem, Abdijstraat 6
  • Hoppeteelttocht (10 km) startplaats CC abdij Affligem, Abdijstraat 6

GR-route:

Ook de Vlaanderenroute GR128, een bewegwijzerd wandelpad dat dwars door Vlaanderen loopt, van Wissant (Pas-de-Calais) naar Aken, doorkruist de Faluintjes (Abdijstraat). GR-routes zijn dus geen gewone wandelpaden, maar bewegwijzerde wandelpaden over een  lange afstand. De bewegwijzering bestaat steeds uit een witte en een rode verfstreep, die horizontaal boven elkaar zijn geplaatst, en dikwijls op bomen of palen worden aangebracht.

 

Met dank aan de Dienst Toerisme Brabantse Kouters!

Met dank aan de Dienst Toerisme Vlaams-Brabant!